Nyt varovasti! Jään paksuus ei kerro keväällä enää sen turvallisuudesta

Näin nopeasti jään kantavuus voi muuttua – Merivartioston video näyttää myös oikean tekniikan jäihin putoamisen jälkeen 1:05
Näin nopeasti jään kantavuus voi muuttua – Merivartioston video näyttää myös oikean tekniikan jäihin pudottua

Petollisten kevätjäiden aika on alkanut, muistuttaa Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH). Jään paksuus ei keväällä enää kerro sen turvallisuudesta.

– Jää haurastuu ja puikkoontuu, jolloin monikymmensenttinenkin jää voi pettää alta, sanoo SUH:n viestintäasiantuntija Niko Nieminen tiedotteessa.

Yleisesti myös luullaan, että jään pinta on yhtä paksu kaikkialta, mutta näin ei ole. Kaikissa jääkansissa on heikkoja kohtia, joita saattaa olla vaikea havaita.

– Kevätjään viekkaus piilee siinä, että sen kantavuus voi heiketä todella nopeasti. Vielä aamulla kulkijan kestänyt jää saattaa jo puoliltapäivin olla hengenvaarallisen heikkoa, Nieminen jatkaa.

Jos jäälle on pakko mennä, on oikeaoppinen varustautuminen SUH:n mukaan äärimmäisen tärkeää. Vähimmäisvarustukseen kuuluvat kaulalla käyttövalmiina roikkuvat jäänaskalit. Jäälle ei myöskään tule lähteä yksin, ja mukaan tulisi ottaa kättä pidempää jään kantavuuden koettelemiseen.


Katso myös: Varokaa heikkoja jäitä! Asiantuntija kertoo, kuinka tunnistaa vaaranpaikat

Varokaa heikkoja jäitä! Asiantuntija kertoo, kuinka tunnistaa vaaranpaikat 8:15

Lue myös:

    Uusimmat