Maailmalla vapautetaan kymmeniätuhansia vankeja koronatilanteen vuoksi – Suomessa lyhytaikaiset vangit jäävät odottamaan kalterien taakse pääsyä

Suomessa vähennetään lyhytaikaisten vankien määrää koronan vuoksi 4:15
MTV Uutiset Live otti selvää, miten korona iskee Suomen vankeinhoitojärjestelmään.

Vaikeutunut koronatilanne on ajanut muutamia maita vapauttamaan vankeja. Kansainvälinen media kertoo, että esimerkiksi Iranissa aiotaan vapauttaa 80 000 vankia kamppailussa koronaa vastaan. Näin vältetään tungosta vankiloissa ja viruksen leviämistä.

Esimerkiksi Isossa-Britanniassa on jo kuollut yksi 66-vuotias vanki koronaviruksen aiheuttamaan COVID19-tautiin. 

Puolassa on päästetty osa vangeista kotiin hoitamaan loput rangaistuksestaan. Heitä valvotaan sähköisesti. Pidätettyjen ja vankien tilanne on pohdinnassa myös ainakin Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Saksassa.  

Suomessa vähennetään lyhytaikaisia vankeja

Suomessa ei vapauteta vankeja, vaan vähennetään lyhytaikaisten vankien määrää. Tämä tarkoittaa sitä, että  juuri tuomionsa saaneet jäävät odottamaan vankilaan pääsyä tavallista pidempään.

Oikeusministeriö teki asetuksen koronatilanteen vuoksi pari viikkoa sitten. Asetuksella rajoitetaan paitsi vapaudesta tulevien lyhytaikaisvankien ottamista vankilaan myös sakon muuntorangaistusta suorittavien ottamista vankilaan.

– On harkittu, että sovellettaisiinko tätä myöhemmin myös pitempiaikaisiin vankeihin, mutta siitä ei ole poliittisia päätöksiä, sanoo lainsäädäntöneuvos Juho Martikainen oikeusministeriöstä.

Suomessa poikkeustilanne koskee muutamaa sataa tuomittua. Heidät on tuomittu lievistä rikoksista enintään kuuden kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

– Siellä on monenlaisia rikoksia laidasta laitaan: rattijuopumuksesta pahoinpitelyyn, mutta ei tietenkään törkeitä rikoksia, kertoo Martikainen.

Lue myös:

    Uusimmat