Maaginen kristalli 3D

Belgia/Suomi 2011. Ohjaus: Antti Haikala. Tuotanto: Petteri Pasanen, Mikael Wahlforss. Animointi: Anima Vitae. Editointi: Joonathan Kettunen, Antti Haikala. Suomenkieliset äänet: Jukka Nylund, Veeti Kallio, Kiti Kokkonen, Santtu Karvonen, Paula Vesala, Henni-Liisa Stam, Veikko Honkanen. Kesto: 76 min.

Joulun salaisuudet latistuvat muovisen pinnallisiksi Niko – lentäjän poika -seikkailun tekijöiden uutuusanimaatiossa.

Maaginen kristalli 3D on tarina orvosta Yotan-pojasta (äänenä Jukka Nylund), joka tulee vastoin tahtoaan tempaistuksi keskelle Joulupukin (Veikko Honkanen) ja tämän ilkeän kaksoisveljen Basilin (Veeti Kallio) valtataistelua. Kiero Basil on varastanut Korvatunturin salaperäisen kristallin, joka mahdollistaa lahjojen jaon maailman lapsille.

Joulun tulevaisuus on vaakalaudalla ja vain kiltti, viaton lapsi voi pelastaa sen Basilin julmilta suunnitelmilta. Yotan syöksyy suureen seikkailuun yhdessä neuvokkaan Jiffy-oravan (Kiti Kokkonen), lentävän Poron (Santtu Karvonen) ja temperamentikkaiden tyttötonttujen (Paula Vesala, Henni-Liisa Stam) kanssa.

Siinä missä Niko-poron esiintyminen oli aito menestys niin sisällöllisesti kuin kaupallisestikin, Maagisen kristallin tulevaisuus ei vaikuta yhtä säkenöivältä. Koko perheen joulutarina pyllähtää pyrstölleen heti alkumetreillä, eikä sen jatko ole juuri innostavampi.

Yotanin vierailu Joulumaassa jättää katsojan kylmäksi tavalla, jota on etenkin joulusadun kohdalla vaikea antaa anteeksi. Maaginen kristalli tuntuu laskelmoidulta sympaattiseen Nikoon verrattuna. Lentävän pikkuporon käsikirjoitus oli läpeensä sydämellinen, mikä on seikka jota ei meidän oloissamme sovi yhtään väheksyä.

Jos emme pysty kilpailemaan Pixarin ym. isoisten kanssa tuotantotaalojen määrässä, on täkäläisten studioiden satsattava sitäkin enemmän sisällön ainutkertaiseen viehätykseen. Yleisö antaa kyllä teknisten finessien puutteen anteeksi, jos itse kerronta toimii taivaallisesti.

Maagisen kristallin taustalta löytyy 26-osainen animaatiosarja Red Caps, jonka tonttuseikkailujen oheistuotteistaminen on jo pitkällä. Antti Haikalan ohjaama elokuvaversio iskee sopivasti joulusuoneen – ja joulumarkkinoille. Kaupallisen menestymisen vimmaa on ilmassa lähes jokaisessa kohtauksessa. Tuntuu siltä, että kokonaisuutta on väsätty rystyset valkoisina ja veren maku suussa.

Jouluelokuvan toivoisi olevan aidosti mieltä kohottavan tai edes lämmittävän katsomiskokemuksen. Maaginen kristalli on pelkkää räiskettä ja mäiskettä loputtoman tuntuisine takaa-ajoineen ja täpärine tilanteineen. Joulun sanoman sijaan yleisölle myydään viittä vaille valmis konsolipeli.

Suuri plussa Maagisen kristallin sekavuudessa ovat sen huiman hyvät ääninäyttelijät. Eritoten Veeti Kallion Basil on todellinen bravuuri, joka sytyttää häikäilemättömän pahispukin fantastisiin liekkeihin. Myönteisenä visuaalisena yksityiskohtana mainittakoon myös pääkonnan kujeileva kätyriarmeija, jos kohta näitäkään pallopäitä ei voi aivan täysin omaperäisinä luomuksina pitää.

Teksti: Outi Heiskanen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja