Lyhyen kävelyohjelman vaikutukset näkyvät vielä vuosia myöhemmin

3:36

Tuoreessa tutkimuksessa havaittiin, että muutaman kuukauden mittainen kävelyohjelma voi saada aikaan pysyvän, vielä vuosia myöhemmin nähtävän lisäyksen liikunnassa. Tästä voi seurata pitkäaikaisiakin terveyshyötyjä.

Jutun alussa näkyvällä videolla ravitsemusterapeutti kertoo, onko laihduttaminen puhdasta matematiikkaa.

PLOS Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa seurattiin kahden 12 viikkoa kestäneen kävelytutkimuksen osallistujia kolme–neljä vuotta alkuperäisten tutkimusten päättymisestä.

Osana tutkimusta 45–75-vuotiaat ja 60–75-vuotiaat osallistujat saivat ohjeistusta ja opastusta sekä askelmittarit, joilla seurata liikkumistaan.

Verrokkeihin verrattuna askelmittareita käyttäneet osallistujat viihtyivät viikoittain kevyen tai fyysisesti kohtalaisen raskaan liikunnan parissa 24–33 minuuttia enemmän vielä kolme–neljä vuotta alkuperäisten tutkimusten päättymisestä. Askelmittareihin heillä kertyi päivittäin noin 650 askelta enemmän.

Erilaisten ohjattujen liikuntaohjelmien on aiemminkin osoitettu lisäävän aikuisten ja iäkkäiden liikkumista, mutta osallistujia on yleensä seurattu vain lyhyitä aikoja. Nyt julkaistut tulokset ovatkin tervetullut osoitus liikuntaohjelmien pitkäaikaisista hyödyistä.

Liikunnan terveyshyödyt saadakseen liikunnasta olisi hyvä tulla pysyvä osa ihmisen elämää.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja