Mainos

Luumupuut ja tuomet kukkineet jo viikon – lämpöaalto ällistyttää Itä-Suomessa

2:10

Itä- ja Kaakkois-Suomea on hellinyt jo viikkoja kestänyt lämpöaalto. Säätilastojen mukaan esimerkiksi Joensuun korkeudella ollaan tekemässä kaikkien aikojen toukokuun keskilämpötilaennätys.

Jos säätilastoihin on luottamista, jonkin sortin takatalvi on todennäköinen. Vanha kansanviisaus kertookin, että aikaisesta keväästä ei ole kuin harmia.

– Olen samaa mieltä, ei olisi vielä ollut kiire kukinnalle. Se on joko aikainen sato tai halla vie, päivittelee kiteeläinen marjanviljelijä Ismo Ruutiainen

Luumupuu kukki Ruutiaisen puutarhassa Kiteellä jo monta päivää sitten ja se on poikkeuksellista. Tuomi on ollut kukassa jo kymmenkunta päivää.

– Sama juttu kaikilla muillakin kukkivilla kasveilla. Moneen vuoteen verrattuna vähintään 10 päivää ollaan etuajassa. 

Kastelua jo toukokuussa

Itä-Suomessa jo viikkotolkulla jatkunut lämpöaalto on räjäyttänyt luonnon kasvuvauhtiin. Marjatilalle se on tuonut lisätöitä, joista osa on todella harvinaisia kevätkosteuden aikana.

– Varmaan monen ongelma alkaa kohta olla kuivuus. Mekin ollaan jo kasteltu ensimmäisiä kertoja mansikkaa avomaalla, Ruutiainen huomauttaa. 

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton puheenjohtajana toimiva Ruutiainen pohtii, että viljelijöiden toimintatavat ovat menossa uusiksi.

– Ei kai tässä muu auta kuin opetella, että näin tulee käymään.

Kylvöt tasatahtiin

Sade on viivästyttänyt kylvöjä lähinnä lännessä. Idässä pelloilla on rallateltu mainiossa kelissä.

–  Minusta tämä on ollut ihan mukava kevät ja on saanut tehdä töitä kaikessa rauhassa. Ei ole tarvinnut pelätä satteen tuloa mikä on aina se peikko, Joensuun Särkivaarassa asuva maanviljelijä Asko Miettinen pohtii.

Miettisen tilalla hallanvaaraa ei surkutella. Se tulee jos tulee. Mutta tosiasia on, että ajatusmallia pitää muuttaa viljelipä mitä tahansa.

– Ei voi kovin paljo kalenteriin tuijottaa. Pitää aina käydä tuolla pellon reunassa tilannetta tutkimassa.

Pro Agrian mukaan kevään erikoisuus on se, että kylvöt päästiin aloittamaan poikkeuksellisesti lähes samaan aikaan koko maassa Lappia lukuunottamatta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.