Luonto järjesti maagiset puitteet kalifornialaissurffareille: ”Ilmiön lopullista kestoa ei voi mitenkään ennustaa etukäteen”

Luonto järjesti maagiset puitteet kalifornialaissurffareille: ”Ilmiön lopullista kestoa ei voi mitenkään ennustaa etukäteen” 3:27
Haluaisitko uida näissä aalloissa?

Murtuvien aaltojen mystinen sininen hohde on peräisin leväkukinnasta.

Kalifornia on Yhdysvaltojen surffareiden paratiisi. Lainelautailuun soveltuvat aallot ovat viime viikkoina saaneet uuden säväyksen eräästä biologisesta reaktiosta, jonka voi nähdä rannalla vain öisin.

Eteläisessä Kaliforniassa rantaan lyövät aallot ovat yössä sinertävällä värillä valaistuja. Videolla nähtävällä materiaalilla veden alle ei ole asetettu minkäänlaisia lamppuja, vaan meren hohde johtuu laajasta leväkukinnasta, joka on rantautunut Tyyneltä valtamereltä Kalifornian rannikolle menneenä viikkona.

Videon kuvasi tutkija Michael Latz ja sen jakoi Storyful.

Maagisella ilmiöllä on luonnollinen selitys. Bioluminesenssi on biologista valotuotantoa. Satumaisen näköinen ilmiö syntyy kemiallisessa reaktiossa, jossa lusiferiini-pigmentti hapettuu lusiferaasientsyymin katalysoimassa reaktiossa.

– Nämä paikalliset kukinnat voivat kestää muutamista päivistä jopa kuukausiin, Latz kertoo.

Tutkijoiden mukaan tämän kevään planktonleväkasvuston kukinta on ollut erityisen runsasta. Sen valossa surffarit ja uimarit voivat uida yölläkin planktonleväkukinnan aiheuttaman sinertävän hohteen ansiosta.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen tästä.

– Ilmiön lopullista kestoa ei voi mitenkään ennustaa etukäteen, Latz sanoo.

Lue uusimmat lifestyle-aiheet.

Lue myös:

    Uusimmat