Mainos

Luonnollista vai meikattua kauneutta – kumpi on kauniimpaa?

– Jos se on vähän, se on hyvä. Jos se on paljon, se on paha, oli omaperäistä suomea puhuneen vaihto-oppilasveljeni mielipide meikkauksesta aikoinaan.

Tämän allekirjoittavat varmasti monet suomalaisetkin. Sipaisu värivoidetta värin tasoittamiseen, raikkaanvärinen huulipuna kesä-ilmettä piristämään ja huolellisesti sivelty ripsiväri tekevät ilmeestä huolitellun ja antavat itseluottamusta.

Kuka tahtoo saunapuhtaan?

Moni meikkaa kesällä vähemmän kuin talvella paitsi rusketuksen takia myös siitä syystä, että loma-aikaan ei ”tarvita” meikkiä, kun ollaan vain oman perheen kesken. Onko meikki siis myös jonkinlainen suojavaruste, virkaminän merkki vai pelkästään kohteliaisuutta asiakaspalvelussa? Viimeksi mainitussa tapauksessa tosin luulisi, että oma perhekin olisi ansainnut saman kohteliaisuuden!

Iltapäivälehdet ovat perinteisesti halunneet esitellä missit ”saunapuhtaina” – siis meikittöminä ja muutenkin laittamattomina – ennen voittajan ratkeamista. Näin pidämme yllä mielikuvaa, että voittaja valitaan ilman kosmetiikkateollisuuden apua, hänen todellisen ulkonäkönsä ansiosta. Mutta kuka antaisi missille töitä ilman asiaan kuuluvaa rekvisiittaa? Kuka muka palkkaisi hänet muotinäytökseen, juontokeikalle tai edes sairaalan avajaisiin täysin meikkaamattomana? Päinvastoin, naturellina töihin tulleesta missistä riittäisi negatiivista palautetta, ihmiset eivät kokisi saaneensa sitä mitä on luvattu.

Täsmäväritystä

– Kaupan kassan ei luulisi ensimmäisenä ajattelevan meikkaamista töihin, kun työ on arkisintakin arkisempaa, sanoo pienen marketin kassalla istuva Anu.

– Käteni ja kasvoni ovat kuitenkin koko päivän satojen ihmisten katseen kohteena, eikä ole yhdentekevää, millaisen kuvan olemukseni liikkeestä antaa. Niinpä hoidan erityisesti käsiäni ja kynsiäni. Olen kuullut, että ihmiset katsovat maksaessaan kassaa silmiin, mutteivät juuri rekisteröi kasvoja muuten. Niinpä käytän vain silmämeikkiä ja jätän huulipunat ja pohjavärit juhlatilaisuuksiin, jatkaa Anu.

– Meikkaamiseni on aika vähäistä, sillä olen yksinkertaisesti niin aamu-uninen, etten millään raaskisi tuhlata kallisarvoisia minuutteja peilin edessä, kun voin viettää ne nukkuenkin, huokaa alakoulun opettaja Telle.

– Olen kuitenkin niin vaaleaverinen, että kaipaan jotakin väriä naamaani, etten ihan sulaudu tapettiin. Huulipuna on helppo laittaa vaikka liikkuvassa bussissakin, ja ylijäämän saa helposti pyyhittyä pois. Huulipunan sivelyä ei myöskään pidetä yhtä intiiminä puuhana kuin vaikka värivoiteen tai ripsivärin levitystä, eikä liikkuvassa linja-autossa ole huulipunan kanssa samanlaista vaaraa satuttaa itseänsä kuin maskaraharjaa käytettäessä, selvittää Telle.

Vanhene viisaasti

– Pomollani on aina pakkelia niin paljon kuin keskikokoinen nainen vain saa päällään pysymään, kertoo puolestaan toimistosihteeri Marja. – Joskus mietin, minkänäköinen hän oikeastaan sen kaiken alla on. Taannoin hän joutui sairaalaan umpisuolen takia, ja mietimme toimistolla, mahtaako hän sairaalasängyssäkin laittaa naamaansa sen koko arsenaalin.

– Hän on jo lähellä viittäkymmentä, mutta käyttää meikkiväreissä edelleen nuoruutensa tummanpuhuvia sävyjä. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että lopputulos on nyt vähän koominen, hän on nyt vähän niin kuin joku elähtänyt taitelijan lutka, hihittää Marja. – Hänen kannattaisi ainakin tarkistaa väripaletti iän myötä.

Vampyyripanda

– Haluako miehisen miehen mielipiteen? kysyy koneteknikko Janne. – Väitetään, että meikkaamisella korostetaan naisen parhaita puolia ja häivytetään huonot. Sen kun näkisi. Minusta ihmisellä on naamassaan valmiiksi ne värit, jotka siihen on tarkoitettu. Silmäluomienkaan ei pitäisi olla siniset tai violetit paitsi silloin kun silmä on mustana. Mustat renkaat silmien ympärillä tuovat mieleeni pandakarhun, ja verenpunainen suu näyttää siltä kuin vampyyri olisi juuri käynyt lasillisella.

– Iltamenoihin toivoisin naiseni vähän värittävän naamaansa, sanoo puolestaan yrittäjänä työskentelevä Esa. – Muuten toivon kyllä näkeväni hänet vähemmällä maalilla, enkä esimerkiksi tahtoisi sänkyyni naista, jolla on monenkirjava naama. Yön aikana ne kuitenkin lähtevät valumaan, eikä mikään ole aamulla epäeroottisempaa kuin liikkeelle lähteneet meikkivärit. Meikkaukselle sanon siis kyllä ja ei, tilanteen mukaan.

Teksti: Hanna Myllys

Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.