Mainos

Lunta jopa 25 senttimetriä – lähes syyskuun ennätys

Posiolla mitattiin aamulla 25 senttimetriä lunta. Tämä on toiseksi suurin syyskuussa mitattu lumensyvyys vuodesta 1961 alkavissa tilastoissa.

Posion lisäksi lunta oli reilusti paikoin Etelä-Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Koillismaalla. Esimerkiksi Pudasjärvellä lunta oli aamulla 23 senttimetriä ja Rovaniemellä 20 senttimetriä.

Posion lukemaa enemmän lunta on mitattu vuodesta 1961 alkavien tilastojen mukaan syyskuussa vain kerran, kun Sodankylässä oli lunta 30 senttimetriä 23. syyskuuta 1968.

– Tilanne on jo poikkeuksellinen, toteaa meteorologi Asko Hutila Ilmatieteen laitoksen ilmastopalvelusta.

Säätilastoissa poikkeuksellisella tarkoitetaan keskimäärin kerran 30 vuodessa toistuvaa.

Myös Pohjois-Karjalassa alkuviikolla tulleet lumet olivat paikoin ennätyksellisiä syyskuun lumia sillä alueella. Tiistai oli puolestaan kylmin syyskuun 23. päivä ainakin yli 50 vuoteen. Tiistaina koko maan päivän ylin lämpötila oli Utössä mitattu 8,7 astetta.

Lumet sulamassa, tuulia ja vesisateita tulossa

Lumi- ja räntäsateet jatkuvat Lapissa tänäänkin, mutta sadealue vetäytyy kohti pohjoista ja heikkenee. Ensi yön aikana tienpinnat saattavat jäätyä, sillä Lappiin on luvassa pakkasta yöksi. Ajokeli on siis yhä paikoin huono.

Etelässä tulee tänään vesisateita. Päivän aikana eniten sataa suunnilleen Turku–Savonlinna-linjalla. Maan keskiosaan jää poutaisempi kaistale.

Perjantaina lounaanpuoleinen tuuli voimistuu ja tuntuu sisämaassa asti etenkin perjantaina illalla ja yöllä. Lännestä on saapumassa sadealue. Sateet alkavat jo päivällä Lapissa ja leviävät koko maahan illan ja yön aikana. Maan pohjoisosassa sateet voivat tulla osittain räntänä, muualla vetenä. Voimakas sadealue tuulineen kulkee koko maan yli lauantain vastaisena yönä.

– Yöllä on tarjolla syysromantiikkaa synkän ja myrskyisän yön merkeissä. Lauantaina myräkkä on kuitenkin jo ohi, toteaa MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi.

Viikonloppu näyttää melko poutaiselta, mutta tuuliselta. Etenkin maan keskiosassa tulee lauantaina joitain sadekuuroja. Lämpötila voi nousta etelässä taas 15 asteeseen.

Lumet ovat sulamassa vesisateiden ja lämpenemisen takia koko maasta.

Seuraa sateiden etenemistä ja ennustetta MTV:n sääsivuston sadetutkasta.

Katso lähipäivien alueelliset ennusteet:

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.