Mainos

Lumikero vaalituloksesta: Ruotsissa melkein hätätila

Ruotsin hallitusneuvotteluista tulee todella vaikeat, arvioi MTV Uutisten entinen Tukholman-kirjeenvaihtaja Kari Lumikero.

Hän pitää Ruotsin vaalien suurimpana yllätyksenä maahanmuuttokriittisen, oikeistopopulistisen ruotsidemokraattien vaalivoittoa.

– 12,9 prosenttia selkeästi nostaa puolueen suureksi puolueeksi ja Ruotsin kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Näin ollen muun muassa hallitusneuvottelut tämän jälkeen saattavat olla todella vaikeita, sillä selkeitä enemmistöjä ei enää löydy missään tapauksessa, Lumikero sanoo.

– Ruotsiin ollaan puuhaamassa vähemmistöhallitusta ja sitten katsotaan, kuka siihen tulee mukaan. Esimerkiksi poliittisessa työssä täytyy jatkossa tavalla tai toisella ottaa huomioon ruotsidemokraattien tahto, koska puolue on vaa'ankieliasemassa. Eli hyvin vaikea tilanne.

Ruotsidemokraateilla taitava puoluejohto

Ruotsidemokraatit on arvioiden mukaan houkutellut äänestäjiä ennen kaikkea kokoomuksesta, joka oli vaalien suuri häviäjä. Lumikero huomauttaa, että puolueen toiminnan perusvireeseen kuuluu maahanmuuttokriittisyys.

– Se on se ykkösasia siellä. Halutaan rajoittaa maahanmuuttoa – ei lopettaa sitä kokonaan, mutta selkeästi rajoittaa sitä ja sitä kautta puolue on myös saanut tämän vaalivoiton.

Asiantuntijoiden mukaan ruotsidemokraattien vaalivoitto on pitkälti tulosta myös puoluejohdon taidoista.

– Puolueen johto on koko tämän vaalikauden tehnyt kaikkensa ikään kuin puhdistaakseen puolueen kasvot ja tehdäkseen siitä salonkikelpoisen, ei toki hallitusyhteistyökykyisen, mutta ainakin sillä tavalla, että sitä ei miellettäisi vanhaksi natsipuolueeksi, jossa sen juuret oikeasti ovat, Lumikero arvioi.

– Sitten taustalla on vielä se, että ollaan kriittisiä vanhoja puolueita ja poliitikkoja kohtaan. Ollaan sitä mieltä, että poliitikot istuvat vain leveillä takamuksillaan, eivätkä tee mitään Ruotsin eteen. Yksi tyypillinen asia on se, että puolue on esimerkiksi hyvin maanpuolustusmyönteinen ja on sitä mieltä, että maalla täytyy olla oma puolustus.

Ajaudutaanko ennenaikaisiin vaaleihin?

Lumikero huomauttaa, että vaalit olivat vasemman ja oikean ääriliikkeiden menestys, sillä myös feministipuolue keräsi paljon ääniä, vaikkei yltänyt valtiopäiville asti.

– Monet puhuvat siitä, että Ruotsi on tällä hetkellä poliittisessa kaaoksessa emmekä me tiedä, miten tämä päättyy. Toki Stefan Löfven jonkinlaisen hallituksen luultavasti saa aikaan. Sitten katsotaan pystytäänkö tässä melkein hätätilanteessa hakemaan yhteistyökumppaneita poliittisten blokkien yli, eli uskaltautuuko jokin porvaripuolue tällaiseen vasemmistojohtoiseen hallitukseen.

– Nämä kysymykset ovat kaikki avoimia ja jos vaikka tällainen heikko, hauras hallitus voidaan muodostaa, jo budjettiäänestyksissä todetaan, että ei tästä tule yhtään mitään ja on pakko tulla ennenaikaisiin vaaleihin.

Ruotsissa väistyvä porvarihallitus on hoitanut maan talouden Saksan ohella parhaiten koko Euroopassa.

– Tulee vain mieleen, että näissä meidän pohjoismaisissa demokratioissa äänestäjillä on taipumus kyllästyä hallituksen, ministereiden ja pääministerin naamoihin. Niin kävi myöskin Norjassa ja muutama vuosi sitten Tanskassa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.