Lumikaaos saartoi turistit lähes viikoksi Kiinassa – mutta palvelu pelasi

Turistit päiviä jumissa Luoteis-Kiinan hiihtokeskuksissa 0:51
Turistit päiviä jumissa hiihtokeskuksessa Luoteis-Kiinassa

Lumivyöryn saartamat talvituristit on saatu kuljetuksi turvaan hiihtokeskuksesta Xinjiangin maakunnassa Luoteis-Kiinassa. Turistit olivat odottaneet apua lähes viikon.

Lumikaaoksen vuoksi vuoristokyliin jumiin jääneet turistit pääsivät turvaan sen jälkeen, kun Altayn prefektuurissa sijaitsevan Kanasin maisemakohteen lähellä sijaitsevista kylistä ulos johtavat tiet oli saatu puhdistetuksi lumesta.

12 lumivyöryä ja 6 kilometriä lumeen hautautunutta valtatietä

Viikko sitten maanantaina alkaneet voimakkaat lumisateet aiheuttivat kaikkiaan yli 12 lumivyöryä 120 kilometrin pituisella alueella G219-valtatien varrella.

Kiinalaisen CCTV:n mukaan kuusi kilometriä valtateitä hautautui lumeen.

Paikallinen tiehallinto lähetti viime keskiviikkona neljä lumiauraa ja työryhmän raivaamaan valtatietä ja teitä, jotka johtavat valtatien varrella sijaitseviin kyliin.

Raivaustyöt saatiin päätökseen lauantaina, ja jumiin jääneet turistit pääsivät poliisiautojen saattelemina pois kylistä ja matkustamaan kotiin.

Osa turisteista pelastettiin helikoptereilla.

"Kaikki oli ilmaista"

Mitään hätää matkalaisilla ei saarron aikanakaan ollut.

– 17 hengen ryhmämme lähti ajamaan vuorelle 8. tammikuuta, ja 9. tammikuuta jäimme lumimyrskyn takia vuorelle jumiin. 10. tammikuuta alkaen kaikki oli meille ilmaista – niin ateriat kuin majoituskin. Meillä ei ollut mitään ongelmia päivittäistavaroiden saannissa, jumiin jäänyt turisti Jiang Kaiyuan kiitteli Reutersille.

Hiihtokeskuksistaan tunnettu Altay on suosittu talvimatkailukohde. Kiinassa talvimatkailu on lisääntynyt valtavasti pohjoisissa ja koillisissa kaupungeissa viime viikkoina.

Kanasin maisema-alueen hallintokomitea sanoi tänään maanantaina, että se oli sulkenut alueen 20. tammikuuta asti ”äärimmäisen sään takia ja turistien henkilökohtaisen turvallisuuden varmistamiseksi”. 

Lue myös:

    Uusimmat