Lukijat kertovat: Näin kunto kohoaa ja kilot lähtevät

Studio55.fi kysyi lukijoiltaan, miten he ovat onnistuneet kohottamaan kuntoaan ja pudottamaan painoaan. Vastausten perusteella toimivaa on ainakin hylätä laihdutuskuurit, syödä aamiaiseksi murojen sijaan puuroa, lähteä kaverin kanssa lenkille, hankkia koira, nousta portaita hissin sijaan sekä suunnitella tulevat liikuntasuoritukset etukäteen.

Pieniä arkisia muutoksia

En käytä sanaa huomenna. Tilalla on sana tänään.

Vähennä syömäsi ruoan määrää nauttimalla ensin vettä lasillinen–pari aina ennen ateriaa.

Vältä kaikkia niin sanottuja laihdutuskuureja. Muuta hitaasti elämäntapojasi. Ole kuitenkin itsellesi armollinen. Etene pienin askelin päättäväisesti!

Kiinnitä valokuva "lihavasta minästäsi " jääkaapin oveen. Kokeiltu on ja toimii hyvänä kannustimena terveimpiin elämäntapoihin.

Ruokavalioon täysjyväviljasta itsetehtyjä sämpylöitä ja aamupuuroksi myllystä suoraan jauhettua ruista. Ei sen puuron keittäminen vie sen enempää aikaa kuin murojen syöntikään. Siihen sitten lisää kesällä kerättyjä marjoja.

Olen jättänyt kaiken epäterveellisen pois ruokavaliosta ja lisännyt vihanneksia ja hedelmiä. Paras muutos on smoothien teko: kiiviä ynnä muita hedelmiä, spiruliinajauhetta, macajauhetta, guaranaa, lehtikaalia… Tästä olen saanut uutta energiaa ja hyvän olon tunnetta.

Ruoasta vehnäjauho pois ja muutkin vaaleat vähäisemmäksi. Peruna ja pastat melkein olemattomiin. Tilalle marjoja ja vaikka voileivän tilalle hapankorppua aamiaiselle. Jos lipsahdat pullaan, älä syyttele itseäsi vaan palaa terveelliseen ruokaan uudestaan ja yhä uudestaan. Marjoja ja vihanneksia, kalaa ja kanaa, piirakatkin voi valmistaa tattariin.

Kunto kohoaa lähes huomaamatta, kun pikkuhiljaa lisää enemmän liikuntaa päiviin. Aluksi kuljin autolla kouluun ja töihin, sitten menomatkan jonkun kyydillä ja tulomatkan kävelin. Lopulta kävelin niin meno- kuin tulomatkat.

Lopetin sokerin käytön kahvin yhteydessä ja käytän terveellisempiä rasvoja. Ainoastaan näillä painoni putosi ja kolesteroli laski.

Jos jaksaa kävellä joka työpäivä töihin ja takaisin yhteensä viisi kilometriä, se tuntuu riittävän.

Yhdessä tehden

Naapurin kanssa sovittiin kaksi viikonpäivää, milloin lenkkeillään tai uidaan. Kaverin kanssa onnistuu paremmin. Tippui kymmenen kiloa vuoden aikana ja saatiin hyvä olo. Juoruilloissakin pureskeltiin porkkanaa, meni ihan huomaamattomasti ilman pullaherkkuja. Ja parasta, että liiat kilot ovat pysyneet poissa nyt kahdeksan vuotta.

Kehitä lenkkiporukka, jonka jäsenet hakevat laiskurit mukaan.

Kun sopii ystävän kanssa liikkumisesta, tulee paremmin lähdettyä.

Olemme sopineet ystäväni kanssa, että laitamme viestin aina, kun jompikumpi on menossa salille tai ohjattuun liikuntaan. Tuleepahan lähdettyä ihan eri motiivilla, eikä sitä kehtaa kieltäytyäkään, jos ei ole hyvää syytä. Siis oma "personal trainer" saattaa löytyä ihan ystäväpiiristä.

Minulle ohjatut jumpat toimivat parhaiten.

Olen kahden vuoden ajan vetänyt ikäihmisten tuolijumppaa taloyhtiömme kerhotilassa. Silloin tulee itsekin kuntoiltua ja virkistyy. Sosiaalinen kanssakäyminen luo myös kaikille iloa. Vanhin "jumppaaja" on 94-vuotias.

Porukka kasaan ja pelaamaan jotakin joukkuepeliä. Yhdessä tekeminen saa sitoutumaan.

Liikunnan määrä ampaisi hurjaan nousuun, kun ostin paljon liikuntaa vaativan koiran.

Hankin koiran. Sen jälkeen vannoutunut sohvaperuna on tehnyt joka ilta ja aamu puolen tunnin kävelylenkin.

Hyötyliikuntaa

Hissi ei ole terveitä ihmisiä varten.

Herään aamuisin puoli tuntia aiemmin ja kävelen seuraavalle juna-asemalle, tulee herättyä ja huomaamatta askelia päivään. Menen joka paikkaan julkisilla, siinäkin tulee käveltyä. Viikonloppuisin menemme kävellen miehen kanssa esim. kauppaostoksille jos tarvitaan vain täydennystä kaappiin, tulee samalla hoidettua parisuhdetta kun on aikaa jutella ja olla kahden.

Kävellen kauppamatkat, saat tarpeellisen hyötyliikunnan.

Telkkaria voi katsoa muutenkin kuin sohvalla löhöämällä. Tee samalla jumppaliikkeitä tai vaikkapa venyttelyä!

Kun ei aja autolla vaan tekee ostokset kävellen tai pyörällä, kunto kasvaa kohisten.

Kotityöt, siivous, ikkunapesu, sienestys, marjastus, lumityöt ja ruohonleikkuu ovat hyvää hyötyliikuntaa.

Harrastus tai väline innostaa

Crosstrainer on erittäin tehokas kuntoiluväline. Ei vie paljon tilaa kotona ja on nopea kuntoilumuoto kiireiseen arkeen.

Itselläni ainakin on toiminut kotiin hankittu stepperi, jolla voi kuntoilla vaikkapa tv:tä katsellessa. Liikunta hoituu huomaamatta.

Hanki askelmittari, sykemittari, henkilövaaka ja keittiövaaka. Näin voit seurata kehitystäsi, energian kulutusta ja saantia.

Golfaamalla kunto nousee kohisten.

Aloita vesijuoksu. Samaan pakettiin saa niin liikunnaniloa kuin rentouttavaa saunomista tai porealtaassa oloa.

Avantouinti virkistää kehon sekä mielen ja pitää köhät loitolla. Myös sauvakävely, hiihto, vesijumppa ja juoksu pitävät kroppani kunnossa.

Aamu-uinti uimahallissa ja illalla kahvakuulaa. Kyllä paikat piukkenee ja kunto kohenee

Jooga on erilainen kuin mikään muu liikuntamuoto, sillä palaute tulee nopeasti. Se on erinomainen laji ylipainoisillekin, joilla on kynnys lähteä esimerkiksi kuntosalille, sillä harjoitteita tehdään silmät kiinni eikä kukaan kysele, osaatko tai jaksatko. Joogassa jokainen keskittyy kuuntelemaan harjoittelun aikana omaa kehoaan ja tekee liikkeet niin kuin juuri sinä päivänä tuntuu hyvältä.

Intervalliliikunta tehoaa paremmin kuin pitkäkestoinen kevyt liikunta.

Suunnitelmallisuus ja järjestelmällisyys

Varaa viikon jumpat kerralla. Merkitse ne kalenteriisi. Seuraavalla viikolla samoin.

Muista liikkua työpäivän aikana tarpeeksi, syö kevyt ja terveellinen lounas, ja muista ulkoilla työpäivän jälkeen.

Merkitse kalenteriin liikuntasuoritus etukäteen.

Mene kuntosalille ja teetä ohjelma. Kun avaat salin oven, et enää voi perääntyä.

Aktiivinen liikunta kuntosalilla, usein jopa ryhmäliikunnassa, sekä ruokapäiväkirjan pito. Seuraus: useita kymmeniä kiloja pois.

Annan joka ilta itseni valita, imuroinko tunnin vai poljenko puoli tuntia kuntopyörää televisiota katsellen. Lisäksi sallin viikossa vain yhden herkuttelupäivän, jolloin syön makeita leivonnaisia ja muita herkkuja.

Hanki kuntosalille vuoden jäsenyys, niin sinun on ”pakko” käydä salilla, koska olet maksanut siitä kalliin hinnan. Tämä toimii ainakin minulla.

Liikuntamäärän seuranta (esimerkiksi Excel-taulukkoon) ja tavoitteet.

Valitsin työn, jossa voi liikkua paljon, eli tarjoilijan ammatin.

Ole armollinen itsellesi

Vähemmän on enemmän. Ei sen liikuntasuorituksen tarvitse olla mikään erityinen, raskas tai pitkäkestoinen, pääasia, että se on säännöllistä. Eli joka päivä tai 5-6 kertaa viikossa tekee jotakin.

Itselleen täytyy opetella antamaan anteeksi, kun epäonnistuu. Epäonnistumisen jälkeen on vain yritettävä uudelleen ja mahdollisesti muutettava asennetta. Tärkeintä on lopputulos, ei se, kuinka nopeasti siihen pääsee.

Kuvat: Colourbox.com

Tammikuun lopussa Studio55.fi-ohjelmassa vieraillut valmentaja Matti Heikkilä kertoo videolla, miten kuntoilu kannattaa aloittaa.

Näin pääset elämäsi kuntoon! 25:41

Lue myös:

    Uusimmat