Löytöretki Habitareen

Habitare on taas täällä kaikessa loistossaan! Tiistaina avatut Habitare 05 -huonekalu- ja sisustusmessut esittelee sisustuksen uusimmat trendit ja kiinnostavimmat ilmiöt. Messuilta voi paitsi hankkia uuden kylpyhuoneen tai designheijastimen, myös nauttia tunnelmasta ja elämyksistä sekä löytää ideoita ja inspiraatiota sisustamiseen.

– Ulkona on harmaa syyssää, mutta sen unohtaa pian, kun astuu Habitaren värien, loiston ja kuvioiden maailmaan. Näin kuvaili messujen avajaistilaisuudessa ensivaikutelmaansa tämän vuoden Habitaresta Muotohiomo Oy:n Pekka Toivanen.

Joka toinen vuosi järjestettävä Habitare on sisustusalan merkkitapahtuma niin ammattilaisille kuin tavallisille kuluttajillekin. Habitare esittäytyy nyt suurempana ja upeampana kuin koskaan. Paikalla on lähes 500 näytteilleasettajaa, ja näyttelyosastot levittäytyvät Helsingin Messukeskuksen kaikkiin kuuteen halliin lähes 20 000 neliömetrin alueelle. Messut ovat avoinna suurelle yleisölle 22.–25. syyskuuta.

Suomalaisten kiinnostus sisustusta kohtaan on kasvanut. Vepsäläinen Oy:n toimitusjohtaja Timo Vepsäläisen mukaan Suomalaisten sisustukseen käyttämä rahamäärä on jo eurooppalaista keskitasoa. Vepsäläinen näkee sisustusintoon vaikuttavan muun muassa asuntorakentamisen kasvun ja alhaisen korkotason sekä runsaan sisustuslehtien ja -ohjelmien tarjonnan medioissa. Huonekalu- ja sisustustavarakaupan myynnin ennustetaankin kasvavan tänä vuonna 3–5 %.

Matka asumisen ja sisustamisen maailmaan

Habitaressa ei voi kuin ihailla ideoiden ja luovuuden runsautta. Messut ovat täynnä osastojen sisustuksellisia kokonaisuuksia ja pieniä yksityiskohtia. Habitaressa pääsee itse kokeilemaan ja kokemaan. Sieltä voi hakea ratkaisua keittiön sisustukseen, harkita uuden työtuolin hankkimista tai vaikka vain nauttia kauniista ja innovatiivisista sisustusratkaisuista.

– Mielestäni kaikki sisustukset, valinnat ja ratkaisut ovat oikeita. Pitää kuunnella itseään ja ympäröidä itsensä sopivilla ratkaisuilla, sanoo Saara Renvall, yksi Habitaren Koti.nyt -osaston nuorista suunnittelijoista. Mai Mäen suunnittelemalla Koti.nyt-teemaosastolla kolme nuorta lahjakasta suunnittelijaa hahmottelee kodin sisustuksen tulevaisuutta ja tarjoaa siinä samalla pieniä hauskoja vinkkejä jokaiseen kotiin. Osastolla esitellään muun muassa uusi tapa hyödyntää sähköjohtoja sisustuksessa.

Mafoombey ja Helsinki palkittiin

Habitaressa pääsee näkemään ja kokemaan suomalaisen muotoilun nuorien kärkinimien luomuksia. Habitare-suunnittelukilpailussa teemana oli ”Musiikkini”, eli tehtävänä oli suunnitella optimaalinen tila musiikin kuunteluun. Suunnittelukilpailun teoksissa messuvieras voi sukeltaa erilaisten materiaalien, kuten huopakankaan, superlonin, pahvin ja puun, ympäröiviin tiloihin, ja antaa musiikin tulvia ympärillä. Kilpailun voittivat Teknisen korkeakoulun opiskelijat Martti Kalliala ja Esa Ruskeepää aaltopahvista valmistetulla kauniilla ja puhdaslinjaisella teoksellaan ”Mafoombey”.

Modo-muotoilukilpailussa puolestaan haettiin uusia ideoita pehmytkalusteiden muotoiluun. Voittajiksi valittiin Mika Nenonen ja Tommin Kapiainen ehdotuksellaan ”Helsinki”. Se koostuu sohvasta ja tuoleista, joita voi yhdistellä erilaisiksi kokonaisuuksiksi. Voittajaan ja muihin kilpailuehdotuksiin, kuten Waween, Kuuraan ja Mööpeliin, pääsee myös tutustumaan Habitaressa.

Kohtaamisia Designkorttelissa

Yksi Habitaren mielenkiintoisimpia uutuuksia on Designkortteli, joka tuo suomalaiset designhuiput samaan paikkaan toteuttamaan yhteistä projektia. Korttelin tavoitteena on luoda elämyksellinen asumisen ja elämisen ympäristö, jossa on mukana kaikki kaupungin elementit kuten kioski, kirjasto ja baari. Ja tässä on myös onnistuttu. Designkorttelissa vallitsee rento kahvilailmapiiri, ja siellä voi hetken rauhoittua messukiireen keskellä.

Marimekon, huonekaluvalmistaja Piiroisen ja Anteeksi-suunnitteluryhmän yhdessä toteuttama Ihmemaa yhdistää designia, huonekaluosaamista ja ennakkoluulotonta suunnittelua. Tuloksena on ihastuttava kohtaamispaikka, jossa voi levähtää hetken, rentoutua sisustuslehtien ja viinilasin ääressä, kohdata ystäviä ja ennen kaikkea nauttia näkymästä ja tunnelmasta. Ihmemaa on ehdottomasti yksi Designkorttelin helmistä katosta roikkuvine kullanhohtoisine kukkaroineen ja piparkakunmuotoisine valkoisine tyynyineen.

Designkortteliin mahtuu myös tuoleja. Suomalaisten tuolien kerma esittäytyy Suomalainen tuoli – Crème de la crème -näyttelyssä. Siellä vierailija pääsee istahtamaan esimerkiksi Karuselliin, Fanettiin ja Pallotuoliin ja testauksen jälkeen äänestämään omaa suosikkiaan.

Kimallusta ja luonnonmateriaaleja

Suomen Huonekalukaupan Liitto ja Forma ovat selvittäneet sisustuksen lähitulevaisuuden trendejä. Yksi ilmiö on yksilöllisyyden lisääntyminen sekä luovuus ja oman käden taidot. Tämä näkyy myös Habitaressa, sillä valmistajat tarjoavat entistä yksilöllisempiä ratkaisuja. Muita kasvavia Habitaressakin näkyviä trendejä ovat sisustuksen ylellisyys ja kimmellys sekä toisaalta myös luonnonmateriaalien käytön lisääntyminen.

Jos Habitareen ei itse pääse paikan päälle, voi omia sisutusmieltymyksiään kartoittaa myös kotona internetin kautta. Seinäjoen ammattikorkeakoulu esittelee messuosastollaan internetin Habit5Mx-makupelin, jonka avulla kartoitetaan kuluttajan visuaalista maailmaa erityisesti kotiin ja sisustukseen liittyvissä asioissa. Kuluttaja saa pelistä käyttöönsä makukartan, jota voi käyttää apuna huonekaluliikkeessä tai sisustussuunnittelijan kanssa.

”Häikäisty”, houkuttelee Habitaren ulkomainos bussikatoksessa. Häikäistyykö Habitaressa sitten muutenkin kuin spottivalojen loisteessa? Jokainen voi ottaa siitä itse selvää, mutta kun tarjolla on kokonaisuus tämän hetken kuumimpia, värikkäitä sisustustuotteita ja ideoita, hienoja taide-elämyksiä ja mahtavaa tunnelmaa, voidaan kai sanoa, että Habitare saa loistollaan unohtamaan syksyn pimeyden.

Lue lisää:

  • Teksti: Maria Hiltunen / Mediafocus
  • Kuvat: Finlayson, Jokipiin Pellava, Kermansavi, Laattapiste, Jukka Uotila

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja