Lomaparatiisista turistihelvettiin – katso lomakohteisiin tehdyt iskut 2005–2015

Bangkokin pommi-isku turisteille tutussa Erawan-pyhäkössä keskellä vilkkainta keskustaa on enemmän trendi kuin poikkeus. Turistikohteet ovat houkuttelevia terroristeille. Myös väkivaltaiset mielenilmaukset hillitsevät yhä useammin lomatunnelmia ja -haluja.

Vaikka eri maiden lähetystöt tekevät yhä tiiviimpää yhteistyötä, iskujen ennustaminen on vaikeaa.

– Isis on aktiivinen ja uhkia on ympäri maailmaa, toteaa ulkoministeriön kriisitiimistä ja matkustusturvallisuudesta vastaava virkamies Iiris Strandman.

Aurinkomatkojen lomatarjonnasta esimerkiksi Egypti on poistunut jo ajat sitten kokonaan, eikä paluuta lomaesitteisiin ole luvassa.

– Egyptiä emme ole ottaneet valikoimaan takaisin vähäisen kysynnän vuoksi. Edellisen kerran Aurinkomatkat järjesti matkoja Egyptiin talvikaudella 2012-2013, kertoo Satu Haataja Finnairin viestinnästä.

Egyptin turismi on kärsinyt paitsi arabikeväästä myös säännöllisistä terrori-iskuista. 1990-luvun lopulla turisteja tapettiin Luxorissa ja jatkoa on seurannut muun muassa Sharm el-Sheikissä ja historiallisessa Alexandrian kirjastokaupungissa.

Ulkoministeriö ei suosittele seikkailuja Egyptin lomakohteiden ulkopuolelle.

– Jos liikkuu turistikohteiden ulkopuolella, siihen liittyy turvallisuusriskejä, kertoo Strandman.

Ikisuosikki Thaimaa

Thaimaan tilanne ei tunnu suomalaisia pahemmin huolettavan, vaikka poliittinen epävakaus on ollut maalle leimallista. Harvassa muussa maassa turistit esimerkiksi kuvauttavat itseään armeijan takkien edessä. 

Matkailijat kuitenkin osaavat välttää maan eteläosia, missä esimerkiksi ihmisten salakuljetusrengas jäi hiljattain poliisin verkkoon.

Viimeisimmän iskun tekijää Bangkokissa etsitään ja hänen uskotaan kuuluvan Thaimaan koillisosassa toimivaan hallituksen vastaiseen ryhmään. Maanpaossa elävä syrjäytetty pääministeri ja miljonääri Thaksin Shinawatra toimii esiripun takana. Tyytymättömyys kytee.

Turkki epävakaa

Syyrian sodan ja Isisin vaikutukset kohdistuvat Turkkiin yhä enemmän ja maan poliittinen tilanne on epävakaa. Kurdit ja turkkilaiset ovat jälleen vastakkain.

– Turkki on ollut suosittu ja kyselyt turvallisuudesta ovat lisääntyneet kevään myötä Isisin ja kurditilanteen vuoksi, sanoo ulkoministeriön Strandman.

Turkin levottomuuksista johtuvia lomaperuutuksia on tullut kutenkin vain muutamia yksittäisiä.

Tunisia nousi kesällä otsikoihin. Soussen lomakohteessa turistit joutuivat hyökkäyksen kohteeksi kesken auringonoton.

Aiemmin tehtiin isku museoon maan pääkaupungissa Tunisissa. Iskujen seuraukset ovat olleet tuhoisat maan turistibisnekselle.

Vaarallisimmat paikat maailmassa

Maailmassa on tällä hetkellä viisi maata, joihin ei kannata matkustaa lainkaan. Suurimmat riskit ovat Somaliassa, Libyassa, Syyriassa, Jemenissä ja Afganistanissa.

Myös Kreikan tilanteesta tulee tällä hetkellä kyselyjä ministeriöön. Ne liittyvät lähinnä lomasaarille rantautuviin pakolaisiin.

– Ihmiset kysyvät, miten pakolaistilanne näkyy siellä. Sehän ei kuitenkaan vaikuta turvallisuuteen, sanoo Strandman.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja