Lohjalainen Tuomas ui yli Gibraltarinsalmen rajuissa oloissa – kieli paloi, hai katseli pelottavasti

Lohjalainen Tuomas Kaario on onnistunut ylittämään Gibraltarinsalmen uiden. Matkan on uinut häntä ennen vain noin 500 ihmistä. Suomalaisista Kaario oli kolmas.

Avovesiuimari Tuomas Kaario ylitti Gibraltarinsalmen Espanjasta Marokkoon lauantaina pienen ryhmän kanssa.

Matkaa kertyi 18 kilometriä. Aikaa ylityksessä meni reilut viisi tuntia.

Kaario kuvailee merivirtoja koviksi.

– Virtaus oli aluksi niin kova, että se olisi heti työntänyt meidät takaisin rantaan ja kovaa. Uimme niin kovaa kuin pystyi ja silti tuntui siltä, että siinä ei etene juuri ollenkaan. Alun jälkeen helpotti hetkeksi. Aallokko oli kuitenkin koko ajan kova, ja se teki meistä kaikista aika heikkoja, Kaario kuvailee.

– Yhtä kaveria jouduimme vähän jo tarkkailemaan, että jaksaako perille ollenkaan. Hän alkoi olla niin kuitti. Mutta kaikki pääsimme perille.

Tauot vain minuutin mittaisia

Ensimmäisen tunnin aikana uimareille ei sallittu taukoja lainkaan. Myöhemmin taukoja pidettiin 45 minuutin välein.

– Tauot olivat minuutin mittaisia, ja juominen ja kaikki muu piti hoitaa sinä aikana. Virtausten takia valuimme taukojen aikana aina 300 metriä itään, mikä piti tietenkin ottaa kiinni uimalla. Ne olivat aika raskaita minuutteja menettää.

Hai yhytti uimarit

Jännittävin tilanne osui matkan puoleen väliin, kun Kaario äkkäsi vedessä allaan hain.

– Varmaan kuuden metrin päästä meidän alapuolellamme meitä möllötti valtavan kokoinen hai. Pelästyttiin tietysti kaikki. Minä näin hain ensimmäisenä ja aloin vetää kundeja koivista ja huusin, että ”Shark, shark, look!” Hai katseli heitä hyvin pahaenteisen näköisenä ja hiljaa. Huusimme haivaarasta veneeseen mutta hai ei näkynyt veneeseen, koska se oli niin syvällä. Veneessä olijat vain tyynnyttelivät meitä, että se on delfiini, uikaa, uikaa vain, Kaario keroo.

– Minä olen nähnyt delfiinejä aika paljon ja tiesin kyllä, että se on hai. Mutta niin me sitten vain uitiin – kun ei muu auttanut. Tilanne oli kuitenkin pelottava ja sitä mietti koko ajan, miltä tuntuu varpaissa tai jaloissa. Hai häippäsi jossain vaiheessa, mutta sen olemassa olo teki olon hyvin epätietoiseksi, eli tuli katseltua aika paljon pohjaan välillä. Siinä kohtaa vettä oli alla 900 metriä alla, että tietysti siellä oli aika paljon muutakin elämää.

Kieli paloi suolavedessä karrelle

Uinnin jälkeen Kaario on lomaillut Espanjassa perheineen.

– Kävin eilen jo uimassakin, ja ihan hyvältä tuntui. Iho on kuoriutunut kielestä ja se vuotaa välillä verta, eli mitään hapanta ei voi syödä, polttaa niin paljon. Mutta sehän on ihan normaalimeininki, Kaario naurahtaa.

Kaario on ylittänyt aiemmin uiden Englannin kanaalin ja Suomenlahden. Uuden-Seelannin Cookinsalmen ylitys epäonnistui, mutta Kaario aikoo uida matkan uudestaan.

Seuraavaa haastetta hän ei halua vielä paljastaa, mutta uimista hän ei lopeta.

– Rakastan uimista. Jatkossa on tulossa vielä huomattavasti isompaa omasta näkökulmastani, mutta tarkempaa en vielä kerro, Kaario toteaa.

0:59

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja