Liukuiko iso moottorivene pienemmän purjeveneen yli Airistolla? Meripelastusjohtaja MTV Uutisille: "Siellä ei ole mitään nopeusrajoituksia"

4:05
Kaksi miestä kuoli Airiston veneturmassa.

Airistolla Saaristomerellä sattuneessa veneturmassa kuoli eilen kaksi keski-ikäistä miestä. Poliisi tutkii tapausta, mutta ei kommentoi sitä vielä tänään.

Onnettomuudessa oli osallisina moottorivene, joka oli noin 15 metriä pitkä, ja purjevene, joka oli noin 8-metrinen. Toistaiseksi ei tiedetä tarkasti, miten onnettomuus tapahtui.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Länsi-Suomen merivartioston meripelastusjohtaja Anssi Sompin mukaan yleensä tämän tyyppiset onnettomuudet johtuvat tähystyksen puutteesta.

– Tähystys on ensiarvoisen tärkeää veneilyssä. Periaatteessa tuolla aavoilla merialueilla ei ole nopeusrajoituksia, mutta veneillä ajetaan välillä tilanteeseen nähden liian lujaa. Mitä kovempaa ajetaan, sitä enemmän pitäisi tähystää, Somppi sanoo.

Hän kommentoi asiaa yleisellä tasolla, koska eilisen onnettomuuden syitä ei vielä tiedetä.

Veneiden nopeuksia ei vielä tiedetä

Airiston turmassa mukana olleet veneet eivät päällisin puolin vaurioituneet pahasti törmäyksessä.

– Siinä on varmaan toinen vene liukunut toisen veneen päälle. Tämä on oletus, koska veneiden vauriot jäivät ulkoisesti melko pieniksi, Somppi sanoo.

Suurikokoinen moottorivene on siis voinut liukua huomattavasti matalamman purjeveneen yli.

Törmäys tapahtui avomerellä kilometri Seilin saaresta pohjoiseen.

– Onnettomuus sattui aavalla merialueella. Siellä ei ole mitään nopeusrajoituksia, mutta veneiden käyttämiä nopeuksia ei vielä tiedetä.

Poliisi selvittää tutkinnassa, mistä suunnista veneet tulivat, miten ne törmäsivät toisiinsa ja missä ihmiset veneissä olivat. Kukaan ei joutunut törmäyksessä veden varaan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ensihoitaja lennätettiin paikalle

Hätäkeskus sai ilmoituksen veneiden törmäyksestä eilen kello 14. Paikalle lähetettiin yli 10 yksikköä merivartiostosta, poliisista ja pelastuslaitokselta.

– Tämä oli iso pelastustehtävä, jossa oli monta eri viranomaista paikalla. Tämän kokoisia tehtäviä tulee joka kesä, mutta kaikki eivät ole näin vakavia, Somppi sanoo.

Meripelastuksen helikopteri toi ensimmäisenä paikalle ensihoitajan ja pintapelastajan. Lisäksi paikalle tuli nopeasti Suomen meripelastusseuran alus, joka toi myös paikalle hoitohenkilökuntaa.

– Se oli onneksi lähellä toisessa kiireettömässä meripelastustehtävässä, joten lääkinnällistä apua saatiin paikalle lisää hyvin nopeasti, Somppi sanoo.

FinHems20-pelastuskopteri laskeutui turmapaikan läheiselle luodolle, ja toi paikalle lääkärin. Luodolta lääkäri haettiin veneellä onnettomuuspaikalle.

Yksi lapsi loukkaantui lievästi

Törmäyksessä mukana olleessa moottoriveneessä oli kaksi aikuista, jotka eivät saaneet lainkaan fyysisiä vammoja.

Purjeveneessä oli yhteensä kuusi ihmistä, joista kaksi keski-ikäistä miestä kuoli vammoihinsa. Heidän lisäkseen veneessä oli kaksi pientä lasta ja tiettävästi kaksi naista. Toinen lapsista loukkaantui lievästi.

Kaikki veneissä olleet kuljetettiin turmapaikalta veneillä Airiston turistikeskukseen kahdeksan kilometrin päähän, jossa ensihoito jatkoi potilaiden hoitamista. Sieltä loukkaantuneet kuljetettiin sairaalaan Turkuun.

Ketään potilaista ei nostettu onnettomuusveneistä vinssillä helikopteriin, ei edes vakavimmin loukkaantuneita.

– Ensihoitajat ovat ratkaisseet paikan päällä, milloin ketäkin potilasta kannattaa kuljettaa ja miten. Vaikeasti loukkaantuneita potilaita ei ole järkevää tai välttämättä edes mahdollista nostaa vinssillä helikopteriin, Somppi sanoo.

Onnettomuudessa kuolleet miehet ehdittiin kuljettaa pois purjeveneestä, mutta toinen heistä kuoli jo alkuillasta, toinen myöhemmin illalla sairaalassa.

Poliisin mukaan ilmeisesti kukaan lievemmin loukkaantuneista ei ole enää sairaalassa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Läheskään aina ei näin vakavaa

Meripelastusjohtajan mukaan veneiden yhteentörmäyksiä sattuu joka kesä, mutta läheskään aina ne eivät ole yhtä vakavia kuin Airiston turma.

– Yhteentörmäyksissä on aina suuret riskit olemassa, mutta monesti ollaan onnekkaampia kuin tässä. Viime kesänä samoilla seuduilla tapahtui veneiden törmäys, jossa ihminen loukkaantui vakavasti.

Poliisi tiedottaa Airiston veneturmasta lisää ensi viikolla. Alkoholilla ei epäillä olevan osuutta asiaan. Poliisi tutkii tapausta törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena ja kahtena törkeänä kuolemantuottamuksena.

Tänään tuli tieto, että myös Onnettomuustutkintakeskus aloittaa tutkinnan veneilijöiden ja viranomaisten toiminnasta Airistolla.

Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) johtaja Veli-Pekka Nurmi kertoo STT:lle, että Otkes alkoi tehdä alustavaa tutkintaa eilen, kun tieto Airiston onnettomuudesta saatiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja