Onnettomuustutkintakeskus aloittaa tutkinnan veneilijöiden ja viranomaisten toiminnasta Airistolla

Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) johtaja Veli-Pekka Nurmi kertoo STT:lle, että Otkes alkoi tehdä alustavaa tutkintaa eilen, kun tieto Airiston onnettomuudesta saatiin.

– Tämän onnettomuuden erityispiirteet ovat semmoiset, että tutkinta on tarkoituksenmukainen. Uskomme, että tämän tapauksen tutkimisella saadaan sellaista tietoa, jota on tärkeä levittää veneilyn turvallisuuden kehittymiseksi, Nurmi sanoo.

Turmaveneissä ei epäillä olleen teknistä vikaa, joten tutkinta keskittyy veneitä enemmän siihen, miten sekä veneilijät että pelastusviranomaiset ovat toimineet tilanteessa.

– Tässä tapauksessa ilman muuta tutkimme myös viranomaistoimintaa. On tärkeää, että se tehdään hyvässä yhteisymmärryksessä sekä poliisin että Rajavartiolaitoksen kanssa.

Nurmen mukaan Otkes tutkii pari kolme veneilyonnettomuutta vuodessa.

– Erikoinen sattuma on, että Nauvon edustalla oli melkein päivälleen vuosi sitten vakava veneonnettomuus, jossa isompi vene ajoi pienemmän päälle. Se oli hyvin samoilla vesillä tämän tapauksen kanssa.

Vuoden takaisen onnettomuuden syntyyn vaikuttivat suurehko tilannenopeus ja puutteet tähystyksessä. Airiston tapauksen yksityiskohtia on Nurmen mukaan vielä liian aikaista kommentoida tarkemmin.

Alkoholin ei epäillä liittyneen kaksi kuolonuhria vaatineeseen Airiston veneturmaan

Poliisi on toistaiseksi hyvin vaitonainen eilen lauantaina Airistolla Saaristomerellä sattuneesta veneturmasta. Moottoriveneen ja purjeveneen törmäys johti kahden keski-ikäisen miehen kuolemaan.

Lounais-Suomen poliisin päivystävä tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Aki Lahtinen ei kommentoi turman yksityiskohtia STT:lle.

Lahtisen mukaan, alkoholilla ei epäillä olevan osuutta asiaan.

Lahtinen ei kerro uhrien ikää eikä kommentoi purjeveneessä olleiden henkilöiden sukulaisuussuhdetta. Molemmat kuolleet miehet olivat purjeveneen kyydissä. Purjeveneessä oli lisäksi kaksi aikuista ja kaksi lasta, ja moottoriveneessä matkusti kaksi aikuista.

Poliisi tutkii tapausta törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena ja kahtena törkeänä kuolemantuottamuksena.

Veneet törmäsivät laivaväylällä Seilin pohjoispuolella lauantaina noin kello 14. Turun päivystävä palomestari kertoi, että haveri sattui merellä Rymättylän eteläpuolella Päiväluodosta pohjoiseen. Merivartioston mukaan veneet törmäsivät Seilin pohjoispuolitse kulkevalla, vilkkaasti liikennöidyllä laivaväylällä. 

Länsi-Suomen merivartiosto julkaisi sunnuntaina Facebook-sivullaan kirjoituksen, jossa vedotaan veneilijöihin turvallisuusriskien välttämiseksi. Kirjoituksessa kerrotaan, että kulunut viikonloppu piti Länsi-Suomen merivartion erityisen kiireisenä. Vartiosto selvitteli Airiston turman lisäksi muun muassa useita vesiliikennejuopumuksia.

– Väännetään vielä rautalangasta. Merellä liikkuminen vaatii vastuuta itsestä, muista ja ympäristöstä. Kun täyttää nämä vaatimukset, tarjoaa meri vapautta, vartiosto painottaa kirjoituksessaan.

Lue myös:

    Uusimmat