Lista kahvin terveyshyödyistä vain kasvaa – nyt näyttöä munuaissairaudelta suojaamisesta

Tuore tutkimus vihjaa, että säännöllisesti kahvia juovat näyttäisivät säästyvän muita todennäköisemmin loppuvaiheen munuaissairaudelta. Se on munuaistaudin vakavin muoto, joka ilman dialyysihoitoa johtaa kuolemaan. Kahvi on aiemmin yhdistetty myös parempaan munuaisten toimintakykyyn.

Yllä olevalla videolla käydään Meiran tehtaalla katsomassa, millaisen matkan kahvi kulkee Suomessa tehtaalta kuppiin.

Journal of Nutrition -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 63 000:n vuosina 1993–1998 värvätyn 45–74-vuotiaan kiinalaistaustaisen miehen ja naisen seurantatietoihin.

Keskimäärin 17-vuotisen seurannan aikana hieman yli 1 100 osallistujaa sairastui loppuvaiheen munuaissairauteen.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot sairastumisista tietoihin osallistujien ruokavaliosta ja elämäntavoista, he havaitsivat kahvia päivittäin nauttivien miesten sairastumisriskin pienemmäksi kuin muiden. Verrattuna kahvia satunnaisesti juoviin kahvia päivittäin vähintään kaksi kupillista nauttivien sairastumisriski oli lähes kolmanneksen pienempi.

Tee ja muut kofeiinipitoiset juomat eivät vaikuttaneet sairastumisriskiin.

Tutkimuksen tulokset ovat aiempien tutkimusten valossa uskottavia, mutta kahvin lisäksi hyvin monet muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa nyt havaittuihin yhteyksiin. Tämän takia havaintoja kannattaa tulkita varoen.

Säännöllinen kahvin juonti on aiemmissa tutkimuksissa yhdistetty muun muassa pienentyneeseen diabeteksen ja maksasairauksien riskiin, mutta muilta osin tutkimustulokset ovat epäselvempiä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat