Lisäbudjetista rahaa muun muassa maataloudelle ja pakolaisille – velka kasvaa yli 300 miljoonaa

Hallitus esittää vuoden kolmannessa lisätalousarviossa lisämenoja muun muassa pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanottoon ja maatalouden tukemiseen. 

Maahanmuuton menoihin ehdotetaan nettomääräisesti 38 miljoonan euron lisäystä. Turvapaikanhakijoita saapuu maahan tänä vuonna arvioitua vähemmän, mutta turvapaikkapäätöksistä valitetaan aiempaa enemmän. Vastaanottotoiminnan piirissä on loppuvuonna enemmän ihmisiä kuin ennakoitiin.

Maatalouden toimintaedellytysten turvaamiseen esitetään 35 miljoonan euron lisärahoitusta, budjettiriihessä sovitun mukaisesti. Tarkoitus on parantaa maatilojen maksuvalmiutta ja kannattavuutta.

Sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalalla tarvitaan vajaat 32 miljoonaa euroa lisää, koska ansiopäivärahoihin tarvitaan ennakoitua enemmän rahaa.

Muita lisämäärärahoja ovat muun muassa 28 miljoonaa euroa Baltic Connector -kaasuputkiyhtiölle, 10 miljoonaa kansallisen tulorekisterin toteutukseen.

Pienempiäkin summia jaetaan, kuten 120 000 euroa Suomenlinnan muurin ja maavallin sortuman korjaamiseen.

Valtion tulojen lasketaan vähenevän 210 miljoonalla ja menojen kasvavan 106 miljoonaa. Lisäbudjetti kasvattaa valtion lainanottotarvetta yhteensä 317 miljoonalla eurolla. 

Vuoden nettolainanotoksi lasketaan tänä vuonna 5,96 miljardia euroa. Lisäbudjetti annetaan eduskunnan käsittelyyn torstaina.

Katso aikaisemmat uutisvideot budjetista.

11:57


1:41

2:33

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja