Mainos

Lipponen: Nykytilanne pahempi kuin 90-luvun lama

Pitkäaikainen entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd.) pitää Suomen nykyistä taloustilannetta vaikeampana kuin 90-luvun lamaa.

Lipposen mielestä nykyinen ja tulevat hallitukset voivat omilla toimillaan vaikuttaa talousahdinkoon, mutta se edellyttää toimivaa yhteistyötä läpi puolue- ja työmarkkinakentän. Lipponen kommentoi taloustilannetta MTV:n uutisille muistelmiensa toisen osan julkistamistilaisuudessa.

– Tämän päivän hallituksella ja poliittisella johdolla on tosiasiassa vaikeampaa kuin silloin, koska silloin me saatoimme uskoa että kansainvälinen talous vetää. Meillä oli selvät linjat, oli hyvä yhteistyö ja näköala, totesi Lipponen.

Lipposen mielestä nykypäättäjätkin kyllä pystyvät vaikuttamaan talouskehitykseen, mutta se edellyttää vaikeita päätöksiä.

– Pitää hakea nimenomaan sellaisia omia toimia, joilla voidaan vaikuttaa. Kilpailukyky ja rakenneuudistukset ovat tärkeimmät asiat, Lipponen arvioi.

Päätöksiä on Lipposen mielestä vaikea tehdä ilman laajaa ja toimivaa yhteistyötä sekä puolueiden että työmarkkinajärjestöjen kesken.

– Kyllä asioihin pystytään vaikuttamaan, mutta yhteistyötä tarvitaan ja sen pitää sitten olla kunnossa, painottaa Lipponen.

Paavo Lipposen muistelmien toinen osa kertoo tarinan siitä, kuinka pääministeri Mauno Koiviston sihteeri päätti ryhtyä poliitikoksi ja päätyi lopulta SDP:n johtoon ja pitkäaikaiseksi pääministeriksi.

– Välillä tuli kompuroituakin aika tavalla ja tämä on se henkilöhistoria. Mutta kirja kertoo myös sen mitä tapahtui: miksi me ajauduimme lamaan ja millä linjalla siitä noustiin - mukaan lukien Euroopan Unionin jäsenyys, jota olin ajamassa. Se on ikään kuin kirjan läpikäyvä teema, sanoo Lipponen.

"Ei mikään tirkistelykirja"

Henkilökohtaista elämäänsä Lipponen ei muistelmissa juurikaan käsittele.

– Pelkään, että se olisi ollut tässä vähän liiankin mielenkiintoista. Ei tämä ole mikään tirkistelykirja, nauratti Lipponen yleisöään julkistamistilaisuudessa.

Lipposen muistelmien toinen osa kattaa vuodet 1979-1995. Ajanjaksoon mahtuu monta poliittisen lähihistorian murrosta, joista Paavo Lipponen esittää omat kokemuksensa ja näkemyksensä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.