Liisa sairastaa kroonista rintasyöpää – ”Nyt minulla on lääke, josta ei ole enää seuraavaa"

11:35

Liisa Mikkonen sairastaa kroonista rintasyöpää. Se ei tule koskaan parantumaan, mutta lääkkeiden ansiosta hän on tässä vielä 12 vuotta ensimmäisen diagnoosin jälkeenkin.

Liisa Mikkonen ei ollut edes neljääkymmentä, kun hänellä vuonna 2005 diagnosoitiin rintasyöpä.

– Tiesin oikeastaan heti, mikä se on. Vaikka ei ajattele, että siinä iässä voisi olla, niin kyllä sen jotenkin tiesi, Liisa totesi Huomenta Suomessa perjantaiaamuna.

Ehkä vaikeinta Liisasta oli kertoa asiasta muille.

– Aina piti vähän kasata itseään ennen kuin kertoi. Ja sitten sitä lohdutti muita.

– Mutta en minä oikeastaan nähnyt mitään muuta kuin että eteenpäin. Ei siinä ollut muita vaihtoehtoja, Liisa selittää.

Leikkaus- ja lääkehoitojen jälkeen Liisa ajatteli parantuneensa. Vuonna 2012 hänelle kuitenkin kerrottiin, että syöpä oli kroonistunut. Siitä ei siis enää voi parantua. Samaan aikaan ympärillä hyöri jo kolme lapsenlasta, tytär odotti neljättä ja poika meni naimisiin – tietenkin päässä pyöri kaikenlaista, mutta taaskaan ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin mennä eteenpäin ja ottaa vastaan, mitä tulee.

Liisan lääkitystä on vaihdettu sitä mukaa, kun edellinen lääke on menettänyt tehonsa ja syöpä alkanut kasvaa. Viimeksi näin kävi vuosi sitten.

– Edellisen lääkkeen kohdalla tiesin, että vielä on yksi lääke sitten, kun tästä loppuu teho, mutta nyt minulla on lääke, josta ei ole enää seuraavaa. Kyllähän se pysäytti.

Toistaiseksi uusi lääke on toiminut ja syöpä pienentynyt, mutta tilannetta seurataan kolmen kuukauden välein.

– Nyt elän taas sitä aikaa, että jännittää ja pelottaa hirveästi. Täältä (lähetyksestä) menen suoraan verikokeisiin, Liisa kertoo.

– Tämän hetkinen lääke on ainut, mikä minulla voi olla. Sen jälkeen ei ole vielä olemassa minulle sopivaa lääkehoitoa.

Liisa toivoo, että rintasyöpätutkimus vielä muuttaisi tilannetta ja hänellekin ehtisi löytyä seuraava, toimiva lääke.

– Aina sanonkin, että on lottovoitto sairastaa täällä (Suomessa). On niin paljon kaikkia mahdollisuuksia, kun ei periksi anna, Liisa sanoo.

Mitä rintasyövän kroonistuminen tarkoittaa? Miten hoidot ovat kehittyneet? Katso ylhäältä video, jossa haastatellaan Liisa Mikkosen lisäksi ylilääkäri Liisa Pylkkästä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja