Liikutko, mutta paino nousee silti? Tutkijoiden mukaan hamsterit saattavat tuoda ratkaisun ylipaino-ongelmaan

7:42

Englantilaistutkijoiden mukaan hamstereiden hypotalamuksen solujen ja hormonien tutkiminen voi tarjota uutta tietoa siitä, miten liikunta aiheuttaa painonnousua.

Katso yllä olevalta videolta keskustelua, miten painonhallinnassa voi onnistua ja laihduttaminen kannattaa aloittaa!

Kun puhutaan painonhallinnasta, yleensä korostetaan sekä liikunnan että ruokavalion merkitystä. Kaloreita pitäisi nauttia vähemmän ja liikkuen polttaa enemmän energiaa, jotta paino voi alkaa tippumaan.

Joskus paino voi kuitenkin nousta säännöllisesti liikunnasta huolimatta. Vaa’an lukemiin voivat toki vaikuttaa lihasmassan kasvaminen ja niihin kertyvä neste. Jos siitä ei kuitenkaan ole kyse, mistä painonnousu johtuu?

Bradfordin yliopiston tutkija Gisela Helfer ja MRC Harwell -instituutin tutkija Rebecca Dumbell kirjoittavat The Conversationissa julkaistussa tekstissään, että hamsterit voisivat tarjota vastauksen tähän kysymykseen sekä ehkä jopa ratkaisun ihmiskuntaa vaivaavaan liikalihavuuteen.

Ruokahalu vaihtelee vuodenajan mukaan

Tutkijat kirjoittavat, kuinka hamsterien käytös muuttuu vuodenajan mukaan. Esimerkiksi venäjänkääpiöhamsterit pudottavat jopa puolet painostaan talvella, jotta ne eivät tarvitse niin paljon ruokaa selvitäkseen. Nämä hamsterit eivät kuitenkaan talvehdi.

Hamstereilla, kuten monilla muilla eläimillä, nälän tunnetta säätelee aivojen osa hypotalamus. Sama hypotalamus säätelee nälän tunnetta myös ihmisillä.

Hypotalamuksen solujen koko ja muoto vaihtelee eläimillä vuodenajan mukaan. Kun kesällä on valoa ja eläimet syövät enemmän, nämä solut ovat pidempiä. Kun talvella päivät ovat lyhyitä, nämä solut ovat lyhyempiä.

Liikunta aktivoi samoja soluja ja hormoneja

Helferin ja Hartwellin tuoreimmat tutkimustulokset kuitenkin osoittavat, että myös liikunta voisi aktivoida näitä samoja hypotalamuksen soluja kasvamaan.

Jos lemmikkihamsterilla on juoksupyörä, se liikkuu tavallista enemmän ja samalla myös syö enemmän ja paino nousee. Hamstereilla painonnousu ei ole pelkästään lihasten kertymistä, vaan myös rasvan.

Tutkijoiden mukaan hamstereiden liikuntaan liittyvä painonnousu johtuu hormoneista, jotka säätelevät hypotalamuksen solujen kasvua. Kun taas näitä hormoneja torjuttiin, hamstereiden paino saatiin laskuun.

Liikunta tekee nälkäiseksi 

– Kun ihmiset alkavat liikkumaan, heidän painonsa joskus nousee, ja tämä voi olla samaa, mitä tapahtuu hamstereille, kun niiden ruokahalu kasvaa täydentämään menetettyä liikunnan aikana poltettua energiaa, tutkijat kirjoittavat.

Liikunta saattaakin vaikuttaa hormonitoimintaan niin, että laihduttaja tuntee itsensä nälkäisemmäksi.

Tutkijat kirjoittavat, että vaikka hypotalamuksen horminien vaikutusta nälkään ja painonhallintaan ei vielä täysin tunneta, hamstereiden tutkiminen on tarjonnut jo monia ideoita, miten solut voivat toimia myös ihmisillä.

Tämä voi tutkijoiden mukaan luoda mahdollisuuksia valmistaa uusia liikalihavuutta estäviä lääkkeitä ja jopa auttaa estämään liikalihavuutta alun alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja