Normaalipainoisina pysyneitä tutkinut asiantuntija neuvoo, miten paino pysyy kurissa: "Siellä on niitä tiettyjä tekijöitä"

7:42

Suomalaisista miehistä jo kolme neljäsosaa ja naisista kaksi kolmasosaa on ylipainoisia. Miten painonhallinnassa voisi onnistua? Asiasta keskusteltiin Huomenta Suomessa viime viikon perjantaina.

Usein painonhallintaa lähestytään laihdutuksen kautta, mutta Helsingin Yliopiston ravitsemustieteiden tohtorikoulutettava Anu Joki tutkii väitöskirjassaan koko elämän kestänyttä painonhallintaa.

Miten koko elämänsä ajan normaalipainon rajoissa pysyneet ovat onnistuneet?

– Tuli selkeästi esille, kun juttelin näiden henkilöiden kanssa, että "en minä mitään painoa hallitse, tämä on minun tapa toimia ja elää." Itse väittäisin, ettei se vahingossa se paino pysy [normaalina]. Siellä on niitä tiettyjä tekijöitä, rutiineja, miten nämä ihmiset toimii, mikä vaikuttaa osaltaan, että siinä onnistutaan, Joki kertoo.

Himourheilu ei ole vaatimus, vähempikin riittää

Miten normaalipainoisina pysyneet ovat sitten onnistuneet pitämään painon kurissa? Joen mukaan onnistuminen ei vaadi himourheilua.

Pääosin terveellinen ruokavalio ja liikkuva elämäntapa riittävät.

– Siellä oli kuitenkin sitä herkuttelua, sallivuus ruokailussa kuvaa aika hyvin. Kun mikään ei ole kiellettyä, niin ei ehkä tule sitä ”kielletyn hedelmän" himoa, hän sanoo.

Esimerkiksi yksi tutkimukseen osallistuneista kertoi ottavansa joka ilta palan tai pari suklaata. Enempää ei yhdessä illassa tarvinnut.

"Ei ole mitään yhtä ainoaa oikeaa tapaa onnistua"

Tohtorikoulutettavan mukaan tutkimuksessa kävi ilmi, ettei ollut mitään yhtä oikeaa tapaa pysyä normaalipainoisena, vaan tärkeämpi merkitys oli nimenomaan sillä, että ihmiset koostivat itselleen sopivat tavat ja ruokavaliot.

– Ei ole mitään yhtä ainoaa oikeaa tapaa onnistua, Joki kertoo.

Dieetteihin ja tiukkoihin rajoihin asiantuntija itse ei usko.

– Ainakaan se, että lähdetään muuttamaan kaikki kerralla, ei ole minusta se ratkaisu. Ennemminkin lähdetään opettelemaan pieniä asioita, pieniä tekoja, joilla voidaan parantaa sitä omaa syömistä ja liikkumista. Tärkeintä on, että ne ovat sinulle sopivat tavat, hän sanoo.

Värejä lautaselle ja kävely ruskamaisemiin

Mikä olisi ensimmäinen pieni askel, jonka painonsa hallintaan haluava voisi ottaa? Joki korostaa muutosten mielekkyyttä.

– Kasviksia voi aina lisätä, nehän auttaa painonhallinnassa. Etsii vaikka päivään uuden värin tai kokeilee kasvista, jota ei ole aiemmin syönyt. Ottaa oikeasti sellaisia, pieniä konkreettisia [askelia], joista voi ajatella päivän jälkeen "check", tämä toteutui, Joki neuvoo.

– Tai joku liikuntajuttu. Lähtee vaikka ulos katselemaan noita syksyn värejä puissa. Sellaista, mikä tuntuu itseltä hyvältä.

Miten lihavuudelta altistavalta ympäristöltä voi välttyä? Kuinka suuri merkitys lapsuudessa opituilla tavoilla on painonhallinnassa? Katso vastaukset yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja