Tutkimus paljastaa: Painonpudotuksen kannalta yksi asia on yhtä tärkeä kuin liikunta ja ruokavalio – ja saa säilyttämään tulokset

Miten laihduttaminen onnistuu - pitääkö laihduttaa ylipäätään? 5:59

Tuoreen tutkimuksen mukaan terveellisten elämäntapojen noudattaminen voi saada painon kuriin huomaamatta, uutisoivat Metro ja Daily Mail.

Katso yllä olevalta videolta keskustelua laihduttamisen keinoista ja sen tarpeellisuudesta!

Painonpudotuksessa on pitkään korostettu nimenomaan liikunnan ja ruokavalion merkitystä. Pääasiassa ruokailussa tärkeintä on se, mitä syö ja kuinka paljon, mutta erään tuoreen tutkimuksen mukaan myös ruokailuajoilla voi vaikuttaa laihtumiseen.

Riittävä määrä liikuntaa on myös tärkeää, mutta esimerkiksi ravintoterapeutti Anette Palssa muistuttaa myös palautumisen ja unen tärkeydestä painonpudotuksessa.

Australialaisen Bondin yliopiston tutkijoiden mukaan on kuitenkin olemassa vielä yksi tärkeä asia, joka voi johtaa painon tippumiseen ja auttaa säilyttämään saadut tulokset.

Ja se on terveiden rutiinien luominen.

Paino putosi useita kiloja viikoissa

Yliopiston tutkimuksessa 75 ylipainoista tai liikalihavaa henkilöä jaettiin kolmeen ryhmään. Ensimmäinen noudatti ohjelmaa, jossa vanhat tavat rikottiin, toinen otti käyttöön uusia rutiineja ja kolmas ryhmä toimi verrokkina ensimmäisille eli sen ihmiset eivät saaneet ohjeita.

He, joiden täytyi rikkoa vanhat tapansa, saivat päivittäin tekstiviestejä, joiden tarkoituksena oli keskeyttää tavalliset tavat. Tällaisia saattoivat olla esimerkiksi "aja töihin eri reittiä".

Uusia rutiineja elämäänsä ottaneiden piti keksiä kymmenen terveellistä tapaa elämäänsä, suunnitella ja noudattaa niitä.

Projekti loppui 12 viikkoa myöhemmin ja kävi ilmi, että ensimmäisen ja toisen ryhmän jäsenet olivat pudottaneet jokainen painoaan keskimäärin 3,1 kiloa ja jatkoivat painon pudottamista seuraavan kuuden kuukauden aikana.

Paino putoaa miettimättä

Ensimmäisen ja toisen ryhmän henkilöt kertoivat syövänsä enemmän hedelmiä ja vihanneksia, urheilevan useammin ja voivansa paremmin.

– Tavat eivät vaadi itsehillintää. Se on lempiosani koko tutkimuksesta, se, että voit syödä terveellisesti ja liikkua tarvitsematta itsekontrollia, koska et edes ajattele sitä, koska se on vain jotain, mitä teet, sanoo tutkija Gina Cleo.

Cleo myös huomioi, että tapojen muuttaminen ja uusien kehittäminen sopii kaikille, koska tavat voi rakentaa itselleen sopiviksi.

Lähteet: Metro, Daily Mail

Lue myös:

    Uusimmat