Liikenteessä taas ajoneuvoja, joiden tilantarve ja liikkeet voivat yllättää – ole tarkkana erityisesti näissä tilanteissa!

Miten erilaiset hitaat ajoneuvot tulee huomioida liikenteessä? 1:41
Miten erilaiset hitaat ajoneuvot tulee huomioida liikenteessä?

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka lauantai. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen autot@mtv.fi.

Kysymys: Miten maatalouskoneet tulee huomioida liikenteessä?

Vastaus: Kesän päättyminen tuo taas maatalouskoneet liikenteeseen. Koneiden tilantarve, yllättävät liikeradat ja muusta liikenteestä poikkeavat reitit vaativat ennakointia kaikilta.

Maatalouskoneet liikkuvat varsin hitaasti, mikä aiheuttaa ohitustarvetta. On kuitenkin muistettava, että hitaiden ajoneuvojen ohittamista koskevat samat säännöt kuin ohittamista yleensä: Esimerkiksi sulkuviivaa ei siis saa ylittää. Vastaavasti ohittaminen vastaantulijoiden kaistaa käyttäen on kielletty risteysalueella ja välittömästi ennen sitä – tämä ei tosin koske taajaman ulkopuolella muuta kuin liikennemerkistä ennakolta ilmenevää risteystä.

Huomaamattomat peltoliittymät

Vaikka ohittaminen olisikin periaatteessa sallittua, ei se aina ole viisasta. 

Traktorit ja leikkuupuimurit liittyvät liikenteeseen tai poistuvat liikenteestä usein arvaamattomissa paikoissa, ennalta huomaamattomien peltoliittymien kohdalla. 

Tyypillisiä onnettomuuksia ovat sellaiset, joissa ohitettava traktori kääntyy vasemmalle, ohittavan auton eteen, tai ohittaja törmää oikealle kääntyvän traktorin työkoneeseen, joka siirtyy käännyttäessä viereiselle kaistalle. 

Maatalouskoneen kuljettajan on syytä huolehtia, että kääntyminen tapahtuu sääntöjen mukaan ja turvallisesti. Myös muiden ajoneuvojen kuljettajien pitää tiedostaa riskit ja pyrkiä välttämään niitä – esimerkiksi ohittamista peltoliittymien kohdalla tai niiden välittömässä läheisyydessä en suosittele. 

Tilantarve yllättää käännyttäessä

Kuten jo edellä totesin, oikealle käännyttäessä traktorin perässä oleva pitkä työkone siirtyy usein viereiselle kaistalle. Vastaavasti leikkuupuimurin kääntyessä sen takapyöräohjauksen aiheuttamat perän sivuttaisliikkeet voivat yllättää muut tienkäyttäjät. Käytännössä traktori työkoneineen tai leikkuupuimuri vaatii siis kääntyessään hetkellisesti koko tien leveyden käyttöönsä.  Tämä on syytä muistaa myös kohtaamistilanteessa, kun vastaantuleva traktori tai leikkuupuimuri on aikeissa kääntyä.

Peittävä ja liukas kura

Valitettavan usein näiden pellolla työskentelevien koneiden valot ja vilkut ovat kuran peitossa tai epäkunnossa.

Erityisesti moottoripyöräilijöiden ja mopoilijoiden on syytä huomioida, että maatalouskoneen voimakkaasti kuvioitujen renkaiden mukana kulkeutuu pellolta tielle multaa ja savea. Varsinkin sadekelillä, savinen asfaltin pinta on todella liukas.

teppoboksi teppo vesalainen

Lue myös:

    Uusimmat