Mainos

Liedon ryöstöyrityksestä ja Turun ryöstöstä yhteensä 62 vuotta vankeutta

Turun käräjäoikeus langetti pitkiä tuomioita Suomen pankin Turun konttorin ryöstöstä ja Liedossa tapahtuneesta rahankuljetusauton ryöstöyrityksestä. Päätekijät saivat yli yhdeksän vuoden tuomiot. Käräjäoikeuden päätöksessä vankeutta kertyi eri tekijöille yhteensä kaikkiaan 62 vuotta.

Suomen pankin Turun konttorista ryöstettiin helmikuussa 2007 noin 1,4 miljoonaa euroa. Liedossa yritetiin ryöstää rahankuljetusauto lokakuussa 2007.

Oikeus katsoi kolmen miehen ryöstäneen Suomen pankin konttorin vaikka kaikki olivat sen kiistäneet. Oikeuden mukaan jutussa ei ollut mitään yksittäistä ratkaisevaa todistetta, mutta kokonaisuus vakuutti oikeuden miesten syyllisyydestä. Päätöksessä luetellaan useita tällaisia todisteita.

- Teko on ollut suunnitelmallinen, siinä on käytetty asetta ja räjähteitä sekä rahankuljettajiin on kohdistettu väkivaltaa. He eivät ole voineet ammattinsa puolesta ryhtyä puolustamaan autossa ollutta omaisuutta. Teolla on saatu huomattava summa rahaa ja tekoa on myös kokonaisuutena arvioiden pidettävä törkeänä, oikeus totesi tuomion perusteluissa.

Neljä tuomittiin avunannosta Turun ryöstöön.

Lieto: "Kaikki tekijöitä"

Oikeus piti Liedon ryöstöyritystä törkeänä. - Teko on törkeä, koska sillä tavoiteltiin huomattavaa rahasummaa, tekijät olivat suunnitelleet teon perusteellisesti ja sen tekemiseksi oli varustauduttu laittomin, erittäin vaarallisia tuliasein ja tekoa muutoinkin myös siinä tavoiteltu rahamäärä huomioiden kokonaisuudessaan arvioiden on pidettävä törkeänä.

- Riippumatta siitä, mikä oli kunkin tekijän rooli itse suunnitellussa ryöstössä, he ovat kaikki tekijöinä osallistuneet tähän törkeän ryöstön yritykseen, oikeus lausui viidestä ryöstöyrityksestä tuomitusta.

Lieto: Yritys vai valmistelu?

Oikeus pui ryöstön yrityksen ja valmistelun rajaa. Törkeän ryöstön valmistelu ei ole rangaistavaa ja syytetyt vetosivat oikeudessa siihen, ettei teko olisi edennyt toteutuksen asteelle.

Käräjäoikeus päätyi siihen, että kyse oli ryöstön yrityksestä koska suunniteltua tekoa oli valmisteltu huolellisesti mm. tutustumalla tapahtumapaikkoihin, hankkimalla tietoa rahankuljetusauton liikkumisesta, aikatauluista ja turvallisuusjärjestelyistä.

- Tekijöillä on ollut anastettuja, väärin rekisterikilvin varustettuja autoja, järeitä aseita naamiointivälineiyä ja seuraamista estäviä esteitä. Pakomatkaa varten on rakennettu erityinen suojatila paossa käytettävään kuorma-autoon, oikeus totesi.

Teossa oli myös edetty yrityksen asteelle. Oikeus punnitsi myös hetkeä, jolloin rikoksen yritys alkoi.

- Rikoksen yrityksen alkaminen voidaan tässä tapauksessa sitoa siihen hetkeen, kun tekijät olivat, saatuaan tarkkaajaltaan tiedon rahankuljetusauton saapumisesta Liedon keskustaan, lähteneet hautausmaan parkkipaikalla liikkeelle toteuttaakseen teon. Tällöin rikoksen välittömät täytäntöönpanotoimet olivat alkaneet.

- Omaehtoinen liikkeelle lähtö hautausmaan parkkipaikalla on aloittanut teon täytäntöönpanon ja rikoksen yrityksen. Teon arvioinnin kannalta on sama, onko tämä paikka muutama metri hautausmaan parkkipaikalla vai aivan S-marketin pihassa tai jossain muussa pisteessä tällä välillä.

Pitkät tuomiot

Johan Anthony Batalla tuomittiin Turun Suomen pankin ryöstöstä ja Liedon ryöstön yrityksestä 9 vuodeksi 6 kuukaudeksi vankeuteen. Matti-Mikael Saren sai saman mittaisen tuomion Turun ryöstöstä ja Liedon ryöstön yrityksestä.

Tiit Kaljumäe tuomittiin sekä Turun ryöstöstä että Liedon ryöstön yrityksestä 7 vuodeksi 6 kuukaudeksi vankeuteen.

Anders Atalli Adila tuomittiin Suomen pankin ryöstöstä 7 vuodeksi vankeuteen. Hänen osaltaan syyte Liedon ryöstön yrityksestä hylättiin.

Mikael Björn Malmberg tuomittiin Liedon ryöstön yrityksestä 5 vuodeksi 6 kuukaudeksi vankeuteen. Iba Sevebrjörk tuomittiin Liedon jutusta myös 5 vuodeksi 6 kuukaudeksi vankeuteen.

Juho Sakari Junttila tuomittiin avunannosta niin Turun kuin Liedon tapauksissa 4 vuodeksi 6 kuukaudeksi vankeuteen.

Tomi Juhani Rantanen sai avunannosta Turun ja Liedon jutuissa 4 vuotta vankeutta. Erkka Maurinpoika Sahlström sai samoista teoista 3 v 8 kk.

Jaanus Kruusit tuomittiin Liedon ryöstön yrityksestä 3 vuodeksi vankeuteen.

Lisäksi pienempiä tekijöitä tuomittiin lyhyempiin vankeusrangaistuksiin.

Lue oikeudenkäynnistä:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.