Li Andersson: Budjettiriihessä tukipaketti yli 55-vuotiaiden työllisyyden nostamiseksi

Tukemalla yli 55-vuotiaiden työllistämistä, 75 prosentin työllisyysaste toteutuisi helposti. Näin totesi vasemmistoliiton puheenjohtaja ja opetusministeri Li Andersson puheessaan puolueen kesäkokouksessa Savonlinnassa torstaina.

Ikääntyneiden työllisyysaste on Li Anderssonin mukaan nostettava Ruotsin tasolle. Anderssonin mukaan tämä nostaisi työllisten määrää jopa 90 000 hengellä.Vasemmistoliitto aikookin esittää tukipaketin yli 55-vuotiaille syksyn budjettiriihessä.

Yksi syy Suomen ikäihmisten korkealle työttömyysasteelle on Anderssonin mukaan ikäsyrjintä. Ruotsissa panostetaan myös enemmän työvoimapalveluihin.

Andersson ehdotti, että yli 55-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömien kohdalla voitaisiin myös maksaa korkeampi palkkatuki. Tämä motivoisi työnantajia palkkaamaan myös ikäihmisiä.  

Toinen ryhmä, jossa on paljon työllisyyspotentiaalia, on ylivelkaantuneet. Nostamalla ulosoton suojaosaa ja lyhentämällä ulosoton jakson kestoa, saataisiin myös tätä ryhmää paremmin työllistettyä.  

Liian kireä finanssipolitiikka johtaisi työttömyyden lisäämiseksi

Andersson muistutti, että liian kireä finanssipolitiikka tässä tilanteessa vain nostaisi työttömien määrää. Leikkausten sijaan pitää nyt elvyttää. Anderssonin mukaan tällä hetkellä paras talouspolitiikka on kuitenkin koronatapausten määrän pitäminen pienenä.  

Hallitus päättää kuitenkin myös rakenteellisista uudistuksista työllisyysasteen nostamiseksi vielä tämän syksyn aikana. Julkisessa keskustelussa olleet ehdotukset sosiaaliturvan leikkaamiseksi eivät saa tukea vasemmistoliitolta.

– Ehdotukset tuntuvat monelle märältä rätiltä kasvoille. Useat julkisessa keskustelussa olleet esitykset heikentäisivät jo heikossa asemassa olevien ihmisten tilannetta, sanoi Andersson.

– On aivan selvää, että emme tule hyväksymään miljardin luokan leikkauksia ihmisten sosiaaliturvaan, Andersson painotti.

Budjettiriihessä myös lisättävä resursseja kuntoutukseen

Myös sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen ihmetteli, miten eläkkeiden leikkaaminen voisi parantaa työllisyyttä. Työelämän pidentäminen sen sijaan tekisi sitä.

– Meillä ei ole varaa menettää ainuttakaan työntekijää uupumuksen takia. Siksi budjettiriihessä on lisättävä resursseja kuntoutukseen ja työhyvinvointiin, Pekonen sanoi.

Pekonen totesi myös, että työttömyysturvan leikkaaminen ei kuulu tämän hallituksen ohjelmaan. Työn vastaanottamisen kannustavuutta voidaan lisätä muilla tavoilla kuin leikkaamalla työttömyysturvasta.

Koronatestaamisen ruuhka purettava

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäen mukaan koronatestausten ruuhka täytyy nopeasti saada purettua. Hallituksen tavoitteena on, että testiin pääsisi vuorokaudessa ja että vastaus tulisi vuorokaudessa.

Arhinmäki haluaa panostaa ilman ajanvarausta toimiviin walk-in ja drive-in pisteisiin.

– Vaikka kokoomuslaiset antavat ymmärtää ongelman ratkeavan yksityisellä taikasauvalla, näin ei todellisuudessa ole. Haasteena on henkilöstövaje, sekä näytteenotossa että analyysipuolella, sanoi Arhinmäki.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja