Lewis Hamilton avautui F1:ssä kokemastaan rasismista – "Vain kypärä päässä voin olla oma itseni"

Mercedeksen brittikuljettaja Lewis Hamilton on ollut isosti esillä viime viikkojen aikana rasismin vastaisessa taistelussa. Nyt Hamilton kirjoitti kirjeen, jossa hän puhuu muun muassa siitä, miten rasismi näkyy F1-piireissä.

Vuonna 2007 Hamiltonista tuli ensimmäinen mustaihoinen F1-kuljettaja. Tämän jälkeen hän on voittanut kuusi maailmanmestaruutta, nousten lajin suurimpien legendojen joukkoon.

Hamilton on kokenut F1-uransa varrella hyvin surullisia rasistisia hyökkäyksiä. Yksi näistä tapahtui vuonna 2007, jolloin ryhmä espanjalaisia faneja maalasi kasvonsa mustiksi. Kyseiset fanit pitivät yllään kirjainpaitoja, jotka muodostivat sanaparin ”Hamiltonin perhe”. Espanjan GP:tä uhattiin kisan menetyksellä, mikäli samanlainen käytös toistuisi.

Tuoreeltaan Hamilton on ollut aktiivinen hahmo Black lives matter -kampanjan yhteydessä. Brittikuski vaati muun muassa muita F1-kuskeja astumaan esiin rasismin vastaisessa taistelussa, kritisoiden näiden hiljaisuutta.

Nyt Hamilton kirjoitti aiheeseen liittyen kirjeen The Times -lehdessä.

– Tämä ei ole mikään uusi taistelu minulle. Olen kamppaillut rasismia vastaan koko ajourani ajan. Niin lapsena, kun ajoin kartingia, kuin myös muun muassa 2007, kun fanit pilkkasivat minua mustien kasvojen kanssa formulaurani ensimmäisissä kisoissa.

– Olen tottunut siihen, että olen niitä harvoja tummaihoisia omassa tallissani. Olen myös tottunut siihen, että kukaan ei puolusta minua, kun koen rasismia, koska kukaan ei ymmärrä sitä, mitä koen noina hetkinä.

– Monesti he eivät edes havaitse rasistista käytöstä ja monesti he pelkäävät sanovansa jotain väärin, jos he puuttuvat siihen.

– F1-yhteisö ei ole muuttunut mitenkään urani aikana. Edelleen tuntuu siltä, että vain tietynlaiset henkilöt ovat tervetulleita lajin pariin. Henkilön pitää näyttää tietynlaiselta, hänen pitää tulla tietystä taustasta ja hänen pitää sopia muottiin, joka on kirjoittamattomissa säännöissä.

– Edelleenkin media kysyy minulta aivan erilaisia kysymyksiä kuin keltään muulta kuskilta. Ja media esittää joko suoraan tai epäsuorasti syytöksiä siitä, etten ole riittävän britti tai riittävän nöyrä, enkä rakasta omaa maatani tarpeeksi.

– Se, että on ensimmäinen musta missä tahansa paikassa, tietää sinulle ylpeää, mutta samalla myös hyvin yksinäistä matkaa. Kun aloitin, noudatin isäni oppia siitä, että minun pitää työskennellä kahta kovempaa, pitää suuni kiinni ja antaa suoritusteni puhua puolestani.

– Olen tuntenut niin, että vain silloin kun laitan kypärän päähäni, saan olla oma itseni. Mutta mitä enemmän menestyin, sitä enemmän päätin puhua aiheesta, josta välitän kovasti. Mikään muu taistelu ei ole niin henkilökohtainen kuin kamppailu rasismia vastaan, Hamilton kirjoitti.

Mercedeksen brittikuski on perustanut liikkeen nimeltä ”The Hamilton Commission”, jonka on tarkoitus tuoda nuoria tummaihoisia ihmisiä mukaan lajin pariin. Tarkoituksena on, että ne tummaihoiset ihmiset, jotka työskentelevät muun muassa tieteen ja teknologian puolella, olisivat tervetulleita F1-sarjaan.

Lue myös:

    Uusimmat