Mainos

Leudon talven seuraus: Luvassa runsaasti "rottahälytyksiä"

Leuto talvi näyttäisi jättäneen jälkeensä selkeästi suuremman jyrsijäkannan. 

Tuholaistorjuntaan keskittyneen Rentokilin tekninen päällikkö Jouni Siltala kertoo, että parin viime viikon aikana rotantorjuntatilauksia on tullut paljon enemmän kuin viime keväänä. Rotat ovat olleet myös melkoisen röyhkeitä.

– Tampereelta teknikko kertoi nähneensä, kuinka rotat juoksivat istutusalueella vaikka ihmiset kävelivät vieressä. Ne vain tuijottelivat takaisin eivätkä edes hakeutuneet heti piiloon, Siltala sanoo.

Siltalan mukaan rottakannan kasvu näkyy firmassa viimeistään syksyllä lisääntyvinä "rottahälytyksinä", mutta keikkaa odotetaan myös aikaisemmin.

– Koteihin ja yritysten tiloihin on jo tehty käyntejä, hiiriä on kulkeutunut sisätiloihin ja rottiakin joillain alueilla jonkin verran. Keväisin jyrsijät pyrkivät ulos ja sisälle sään mukaan eli ovat enemmän näkyvissä sen takia. Ne kurkkivat, onko kesä jo tulossa vai edelleen talvi ja pitäisikö jäädä vielä rakenteisiin lämmittelemään.

Hurjia löytöjä sokkeleista

Valtavia rottapiikkejä ei Siltala ole tänä vuonna vielä havainnut, mutta Helsingissä Haagan ja Pikku-Huopalahden alueella niitä on ollut.

– Näm liikehdinnät liittyvät pitkälti kevään tuloon, mutta usein rottien ilmestyminen kertoo huolimattomasta jätesäiliöiden täyttämisestä ja roskien leviämisestä. Eläimillä on valtavan hyvä hajuaisti eli ne kyllä haistavat, mistä revittävää löytyy.

Rentokil on poistanut rottia myös isojen kiinteistöjen sokkeleista, jonne rotat ovat pesiytyneet sisätiloihin.

– Ihmisille, jotka eivät ole tällaista ennen nähneet, näky voi olla hurja, Siltala sanoo.

– Talon ulkopuolella on reikiä ja viereisistä pusikoista menee isojenkin kerrostalojen alle käytäviä. Kymmenet rotat ovat päässeet rakenteidenkin läpi sokkelitilaan, jossa menee putkia ja sähköjohtoja. Näistä löytyy pesäkkeitä, ja me sitten ryömimme siellä ja yritämme etsiä syyt ja aukot ja estää niiden pääsy sinne uudelleen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.