Mainos

Leski muistelee menehtynyttä suosikkinäyttelijää Ylellä – murtuu kyyneliin viimeisestä viestistä

Näyttelijä Asko Sahlmanin leski avautuu menetyksestään Ylen Inhimillisessä tekijässä.

Sahlman kuoli tapaturmaisesti moottoripyöräonnettomuudessa vuonna 2011. Hänen leskensä Maarit Saarelainen on kirjoittanut tositapahtumiin perustuvan näytelmän Volttishow, jossa käsittelee miehensä kuolemaa.

Asko Sahlman oli tulossa moottoripyörällä Espoon kaupunginteatterin esityksestä, kun kohtalokas onnettomuus sattui.

Saarelainen muistelee tapahtumaa Inhimillisessä tekijässä.

– Sanoin vielä, että kannattaako lähteä enää moottoripyörällä. Asko sanoi, että lähtee vielä viimeisen kerran. Ei hän tietenkään tarkoittanut, että se olisi oikeasti viimeinen kerta, leski muistelee syyskuun 2011 tapahtumia.

Sahlmanin ajama moottoripyörä joutui vesiliirtoon ja törmäsi ajokaistojen välissä olevaan teräskaiteeseen.

Maarit sai onnettomien sattumien takia kuulla miehensä kuolemasta vasta vuorokauden kuluttua, ja tieto oli mennyt nuorelle tyttärelle ensin.

– Vieläkin nousee verenpaine. Olin niin vihainen siitä, että miksi nuorin tyttäremme joutui ottamaan tiedon vastaan. Kuolemalle ei voinut olla vihainen, niin raivo purkautui tapaan, jolla tieto tuotiin. En pystynyt itkemään, koska ajattelin, ettei tämä voi olla totta.

Viimeinen viesti tuo ikävän

Saarelaisen kokema viha ja raivo muuttuivat suruksi hautajaisten jälkeen.

– Kun olin yksinään omakotitalossa, sitten tajusi, että yksin olet sinä ihminen, kaiken keskellä yksin. Siitä alkoi suruprosessi, jota aloin käydä läpi, leski herkistyy ohjelmassa.

Sahlman ja Saarelainen olivat yhdessä 40 vuotta.

– Kaikki aikuiselämäni asiat liittyvät Askoon. Silloin laulunpätkä, runo, tuoksu – mikä vain voi herättää muiston. 

Maarit Saarelainen muistelee, kuinka hänellä ja Sahlmanilla oli tapana lähettää toisilleen hyvän yön viesti illalla miehen ollessa työmatkalla toisella paikkakunnalla.

Näin tapahtui kuolemaa edeltävänä perjantaina, mutta Sahlmanin lähettämä viesti saapui Saarelaiselle vasta lauantaina hieman ennen kohtalokasta kolaria.

– Asko kuoli viiden aikoihin lauantaina, minä kuuntelin viestin yhden, kahden maissa (päivällä). Asko oli kova laulamaan ja runoilemaan. Viimeinen viesti oli sellainen, että hän lauloi "hyv yötä jää nyt rakkahin, eron hetki jälleen saa, mut kerran vielä pyytää saan sinut valssiin kiehtovaan".

Viestin muisteleminen tuo edelleen kyyneleet lesken silmiin.

– Ikävä, tuli hirveä ikävä, hän sanoo itkuisena.

Asko Sahlman teki rooleja muun muassa elokuvissa Napapiirin sankarit ja Lapin kullan kimallus. Hänet muistetaan myös televisiosarjoista Metsolat ja Helppo elämä.

Inhimillinen tekijä keskiviikkona Yle TV1 klo 22.00.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.