Lentokoneruokien parhaat ja pahimmat – näille lennoille omat eväät mukaan?

Lentokoneruokaa moititaan usein mauttomaksi ja se on harvoin kulinaristeillekaan lentoyhtiön valintakriteeri. Keräsimme käyttäjäkokemuksia eri lentoyhtiöiden turistiluokkien ruoista ja selvitimme, minne kannattaa ottaa omat eväät mukaan.

Hyvää ruokaa – oikeasti

Jos lentokoneruoaltakin odottaa makuelämyksiä, kannattaa suunnata KLM Royal Dutch Airlinesin tai Thai Airways Internationalin lennoille. KLM:n lennoilla matkustaneet arvioivat ruoan laadun erinomaiseksi. Niin välipaloja ja aamiaista kuin pääruokaakin kehuttiin, ja lentoyhtiön asiakkaat kokivat, että ruokaa oli tarpeeksi. Mannertenvälisillä lennoilla ruoan saa valita kahdesta vaihtoehdosta ja jopa ne, jotka eivät olleet muuten tyytyväisiä lentoyhtiöön, arvostavat sen ruokatarjoiluja.

Thai Airwaysin matkustajat olivat lähes yhtä innoissaan. Ruoan saa valita listalta ja merelliset thai-annokset saivat paljon kehuja. Yhtiön ruokaan kohdistuvat ennakko-odotukset ovat paljon matkaavilla korkealla. Ruokaa pidetään varsin tasalaatuisena, jopa hyvänä lentokoneruoaksi.

Myös Hong Kongista käsin toimiva lentoyhtiö Cathay Pacific tarjoaa käyttäjäkokemusten mukaan turistiluokan lentokoneruoan standardeilla hyvää ruokaa. Myös Cathay Pacificilla ruoan voi valita listalta ja se on monien muiden lentoyhtiöiden tavoin erikoistunut toimintamaansa ruokakulttuuriin.

Cathay Pacificin lennolle matkustaja saattaa joutua ottamaan omat eväät mukaan aivan toisesta syystä kuin ruoan heikkolaatuisuuden vuoksi. Monet yhtiötä käyttäneet arvioivat nimittäin jääneensä nälkäisiksi sen aterioista, joita oli liian vähän suhteessa matkan pituuteen. Annoskoot ovat pienet ja lentoyhtiön mainostamissa välipaloissa melko heikosti valinnanvaraa.

Ilmaisia juomia ja erikoisuuksia

Juomatarjoilun riuskuus vaihtelee lentoyhtiöittäin kovasti. Air France levittää ranskalaisen ruokakulttuurin lisäksi maansa juomakulttuurin ilosanomaa. Yhtiö tarjoilee niin ruoan kanssa kuin sen jälkeenkin ilmaisen viinin. Myös KLM:n ja Thai Airwaysin lennoilla on saatavilla ilmaisia virvokkeita, KLM:n kohdalla jopa alle tunnin lennolla. Finnairin juomatarjoilu on vertailluista yhtiöistä kyrptsisin. Ilmaisen juoman määrää ei enteile matkan pituus vaan se, mihin matka kohdistuu. Ruokailun aikana ilmaisia saattavat olla pelkät viinit tai mehut, joillain lennoilla myös oluet.

Cathay Pacificilta ja Lufthansalta on käyttäjäkokemusten mukaan hankala saada edes vettä. Juomakärry kulkee liian harvoin ja kahvi- tai teetarjoilu puuttui Cathay Pacificilta toisinaan kokonaan. Sillä on kuitenkin toinen valtti: erityisruokavalioiden huomioiminen. Lentoyhtiö on yksi harvoista, joiden kohdalla matkustajat ovat kiitelleet erikseen erityisruokavalioiden huomioimisesta.

Thai Airways ansaitsee erityisruokavalioiden huomioimisessa kunniamaininnan hyvästä yrityksestä, mutta joskus lentoyhtiön kasvisruoka loppuu koneessa kesken. Finnair taas voisi petrata yrittämistäkin. Kasvisruokaa ei ollut käyttäjäkokemusten mukaan monilla lennoilla lainkaan saatavilla ja diabeetikolle oli koottu annos lähes kaikesta, mikä vaan voi heiluttaa verensokeria.

Omat eväät mukaan!

Lufthansan ruokaa on luonnehdittu saman kuukauden sisällä parhaaksi lentokoneruoaksi ikinä ja täysin syömäkelvottomaksi. Yksi matkustaja mainitsi lähes kaikkien palauttaneen annoksensa eräällä lennolla. Myös ruoan lämpötila heilahtelee: jotkut matkustajat mainitsivat erikseen ruoan olleen ilahduttavan kuumaa tarjoiltaessa, välillä Lufthansa taas tarjoilee ruokansa raakana ja kylmänä. Välipalatarjontaa pidettiin tosin Lufthansan kohdalla hyvänä, joten jos lentokoneruoan ei ole tarkoitus olla loman jännittävin kohokohta, Lufthansa sopii paremmin lyhyisiin lentoihin.

Samaa voisi sanoa Finnairista, joka sai kehuja vain välipaloistaan. Luomu-kolmioleipä sai hyvää palautetta niin mausta kuin eettisyydestäkin ja sitä oli tarjolla myös lyhyillä lennoilla. Joillain muutaman tunnin lennoillakin se oli tosin ainoa lounas.

Myös Air Francen kannattaisi panostaa ruoan riittävyyteen: runsaaseen aamiaiseen tottuneet saattavat pettyä lentoyhtiön aamulennoilla, joilla oli saatavana pelkkää croissanttia, kahvia ja teetä.

Lähteet airlinequality.com, airlinemeals.net, rantapallo.fi

Kuva Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat