Erikoislaatuinen buffetvälikohtaus nousi Ruotsissa uutisotsikoihin niin televisiossa kuin suurimmissa päivälehdissäkin.
Ruotsissa ollaan jo lähes viikon verran kohistu 27-vuotiaan Marcus Vadebyn syömistä pannupihveistä.
Kaikki alkoi lokakuun alussa, kun Marcus päätti mennä lounaalle paikalliseen buffetravintolaan Ruotsin Katrineholmissa. Lounasbuffet maksoi 129 kruunua eli noin 12 euroa, ja siihen kuului salaattipöytä, juoma sekä lämpimänä ateriana pannupihvi.
Neljä pannupihviä oli liikaa
Nälkäinen Marcus söi buffetista yhteensä neljä pannupihviä.
Muutamia tunteja myöhemmin mies sai kuitenkin yllättävän puhelun: ravintolasta soitettin ja ilmoitettiin Marcuksen ottaneen liikaa pannupihvejä. Ravintola vetosi myös mahdolliseen ruokahävikkiin.
Aihe paisui lopulta valtavaksi puheenaiheeksi Ruotsissa ja Marcuksesta tuli kansallinen julkkis. Hän päätyi perustamaan Facebookin "Pannbiff Mackan" -sivun, jossa hän julistaa mottoa "Make Buffé Great Again" – eli tehdään buffetista jälleen suuri.
Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.
Buffetravintola on kohun jälkeen kommentoinut koko jupakan olleen vain suuri väärinkäsitys. Oli miten oli, Ruotsissa on viimeisen viikon ajan haastateltu niin kansalaisia kuin asiantuntijoita siitä, kuinka paljon buffetissa on lupa syödä.
Paljonko buffetista saa syödä? Etikettiasiantuntija kommentoi
TV4:n Efter fem -ohjelmassa etikettiasiantuntija Mats Danielsson tyrmäsi ravintolan toiminnan virheelliseksi. Hänen mukaansa on hyvin omituista soittaa asiakkaalle jälkikäteen tällaisella asialla.
– Jos ei ole ollut selkeää rajaa alusta lähtien, niin silloin pitää edetä sen mukaan.
Sääntö on siis yksinkertainen: Jos ei ole kylttiä, jossa määritellään pannupihvien maksimimäärä, niin buffet on buffet ja ruokaa voi ottaa niin paljon kuin jaksaa.
Ainoa etikettivirhe olisi, jos lautaselle lapatun ruoan jättäisi syömättä ja synnyttäisi näin ruokahävikkiä. Danielsson nostaa esiin sushiravintolat, joissa asiakkaat saattavat syödä kalan, mutta jättää riisin lautaselle.
– Se ei käy.
Lounasbuffetien varjopuoli
Suomessa osassa ravintoloista on yleistynyt käytäntö niin sanotusta hävikkimaksusta. Joissain buffetravintoloissa voidaan periä lisämaksu, jos ruokaa jää yli.
Osa lounasravintoloista on sen sijaan päätynyt tarjoamaan pelkästään lautasannoksia, koska buffetissa tiettyjen ruokien katteet voivat jäädä olemattomiksi.
Lautasannoksissa ravintolat pystyvät esimerkiksi määrittelemään pääraaka-aineiden kokoa. Buffetissa ihminen saattaa lapata lautaselle lihaa tai kalaa suorastaan älyttömiä määriä.
– Tietyntyyppisissä raaka-aineissa niiden raakapainot ovat ihan valtavia suhteessa tulevaan rahaan. Melkein pelaamme pääraaka-aineiden sisäänostohinnalla kulutukseen nähden. On se aika iso haaste juuri tästä syystä, kommentoi Madeleine Ravintolat Oy:n toimitusjohtaja Ilja Björs MTV Uutisten haastattelussa vuonna 2023.
Katso myös: Ravintola-ammattilainen kertoo karun faktan lounasbuffeteista
10:36Ilja Björs kertoi MTV Uutisille vuonna 2023, miksi lautasannokset ovat lounasravintolalle fiksumpi ratkaisu.

