Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Marcus, 27, söi neljä pannupihviä lounasbuffetissa – valtava kohu

Pannupihvikohu puhutti muun muassa TV4:n Efter fem -ohjelmassa.
Pannupihvikohu puhutti muun muassa TV4:n Efter fem -ohjelmassa.Shutterstock/TV4
Julkaistu 28.10.2025 09:34
Toimittajan kuva
Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Erikoislaatuinen buffetvälikohtaus nousi Ruotsissa uutisotsikoihin niin televisiossa kuin suurimmissa päivälehdissäkin.

Ruotsissa ollaan jo lähes viikon verran kohistu 27-vuotiaan Marcus Vadebyn syömistä pannupihveistä. 

Kaikki alkoi lokakuun alussa, kun Marcus päätti mennä lounaalle paikalliseen buffetravintolaan Ruotsin Katrineholmissa. Lounasbuffet maksoi 129 kruunua eli noin 12 euroa, ja siihen kuului salaattipöytä, juoma sekä lämpimänä ateriana pannupihvi.

Neljä pannupihviä oli liikaa

Nälkäinen Marcus söi buffetista yhteensä neljä pannupihviä.

Muutamia tunteja myöhemmin mies sai kuitenkin yllättävän puhelun: ravintolasta soitettin ja ilmoitettiin Marcuksen ottaneen liikaa pannupihvejä. Ravintola vetosi myös mahdolliseen ruokahävikkiin.

Aihe paisui lopulta valtavaksi puheenaiheeksi Ruotsissa ja Marcuksesta tuli kansallinen julkkis. Hän päätyi perustamaan Facebookin "Pannbiff Mackan" -sivun, jossa hän julistaa mottoa "Make Buffé Great Again" – eli tehdään buffetista jälleen suuri. 

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.

Buffetravintola on kohun jälkeen kommentoinut koko jupakan olleen vain suuri väärinkäsitys. Oli miten oli, Ruotsissa on viimeisen viikon ajan haastateltu niin kansalaisia kuin asiantuntijoita siitä, kuinka paljon buffetissa on lupa syödä.

Paljonko buffetista saa syödä? Etikettiasiantuntija kommentoi

TV4:n Efter fem -ohjelmassa etikettiasiantuntija Mats Danielsson tyrmäsi ravintolan toiminnan virheelliseksi. Hänen mukaansa on hyvin omituista soittaa asiakkaalle jälkikäteen tällaisella asialla.

– Jos ei ole ollut selkeää rajaa alusta lähtien, niin silloin pitää edetä sen mukaan.

Sääntö on siis yksinkertainen: Jos ei ole kylttiä, jossa määritellään pannupihvien maksimimäärä, niin buffet on buffet ja ruokaa voi ottaa niin paljon kuin jaksaa. 

Ainoa etikettivirhe olisi, jos lautaselle lapatun ruoan jättäisi syömättä ja synnyttäisi näin ruokahävikkiä. Danielsson nostaa esiin sushiravintolat, joissa asiakkaat saattavat syödä kalan, mutta jättää riisin lautaselle.

– Se ei käy.

Lounasbuffetien varjopuoli

Suomessa osassa ravintoloista on yleistynyt käytäntö niin sanotusta hävikkimaksusta. Joissain buffetravintoloissa voidaan periä lisämaksu, jos ruokaa jää yli. 

Osa lounasravintoloista on sen sijaan päätynyt tarjoamaan pelkästään lautasannoksia, koska buffetissa tiettyjen ruokien katteet voivat jäädä olemattomiksi.

Lautasannoksissa ravintolat pystyvät esimerkiksi määrittelemään pääraaka-aineiden kokoa. Buffetissa ihminen saattaa lapata lautaselle lihaa tai kalaa suorastaan älyttömiä määriä. 

– Tietyntyyppisissä raaka-aineissa niiden raakapainot ovat ihan valtavia suhteessa tulevaan rahaan. Melkein pelaamme pääraaka-aineiden sisäänostohinnalla kulutukseen nähden. On se aika iso haaste juuri tästä syystä, kommentoi Madeleine Ravintolat Oy:n toimitusjohtaja Ilja Björs MTV Uutisten haastattelussa vuonna 2023.

Katso myös: Ravintola-ammattilainen kertoo karun faktan lounasbuffeteista

10:36Ravintola-ammattilainen kertoo karun faktan lounasbuffeteistaIlja Björs kertoi MTV Uutisille vuonna 2023, miksi lautasannokset ovat lounasravintolalle fiksumpi ratkaisu.

Lisää aiheesta:

Lounasbuffeteissa on yksi iso ongelma Suomessa – ravintola-ammattilainen kertoo karun faktanViiden euron buffet löi ällikällä! Testasimme yhden Helsingin halvimmista lounaista: Tällaista ruoka onMies sai porttikiellon "syö niin paljon kuin jaksat" -ravintolaan, koska söi niin paljon kuin jaksoiEnsin Michelin-ravintola muuttui "sushitehtaaksi", nyt Sasu Laukkosella on jälleen ässä hihassa – keksi nerokkaan lounastuotteen, jota "oikeastaan kukaan ei vielä tee"Järkyttävät buffetkuvat julkaissut keittiöpäällikkö Aki arvelee MTV:lle: Tässä todennäköisin syy ihmisten "sikailuun"Keittiöpäällikkö Aki julkaisi kuvat törkeästä sikailusta hotellin aamiaisbuffetissa: "Kuinka te kehtaatte?"
RuokaRavintolatRuotsiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 08:19
    Sikke Sumari

    Sikke Sumari vinkkaa uskomattoman herkun edellispäivän leivästä

  • Eilen17:22
    Ruoanlaitto

    Palkitulta kokilta yllättävä vinkki: "Myrkyksi" tuomittu raaka-aine onkin erinomainen mauste

  • Eilen13:39
    Takaisinvedot

    Tukehtumisvaara! Lasten suosikkinaksuja vedetään myynnistä

  • Eilen09:42
    Makeiset

    Paras salmiakki on valittu – poikkeuksellinen voittaja

  • Eilen07:00
    Ravintolat

    Neljän ruokalajin illallinen alle 13 eurolla – Henri Alénin ravintolassa tapahtuu marraskuussa kummia