Leijonissa koetaan hyvin erikoinen pelaajahetki torstain Venäjä-ottelussa – "Onhan tämä uniikkitilanne"

Torstaina Karjala-turnauksessa Leijonien ja Venäjän välisessä ottelussa nähdään historiallinen hetki. Suomen paitaan pukeutuu pelaaja, joka ei puhu käytännössä lainkaan suomea.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen teki varsin mielenkiintoisen valinnan Suomen Karjala-turnauksen joukkueeseen, kun hän valitsi puolustukseen mukaan Teemu Kivihalmeen.

Kärppiä edustavan Kivihalmeen nimi kuulostaa varsin suomalaiselta. Hänen taustatarina on kuitenkin poikkeava.

Kivihalme on viettänyt koko nuoruusikänsä Yhdysvalloissa. Kivihalmeella on kaksoiskansalaisuus, sillä hänen isänsä on suomalainen.

Nuorempana Kivihalme vieraili kesäisin Suomessa. Kielitaito alkoi kuitenkin rapistua, kun Kivihalmeen ympärillä ei puhuttu enää vanhetessa suomea.

– Ymmärrän suomea jonkin verran, mutta onhan tämä uniikkitilanne, ehdottomasti, Kivihalme naurahtaa MTV Sportille, Leijonien treenipaita päällä.

– Puhun itse englantia ja kokoonpano on täynnä suomalaisia nimiä. Helposti voi sanoa, että onhan tämä vähän erilainen tilanne. Mutta ehkä tässä aletaan jo vaatia hieman sitä, että minun pitäisi oppia puhumaan suomea, Kivihalme miettii, viitaten maajoukkuekutsuun.

Asia ei ole kuitenkaan aivan yksinkertainen.

– Suomen kieltä on vaikea oppia. Se täytyy sanoa, Kivihalme myöntää.

Tilanne on, kuten Kivihalme sanoi, uniikki. Leijonien GM Jere Lehtinen ei muista omalta, pitkää kestäneeltä maajoukkueuraltaan yhtäkään tapausta, jossa Suomen A-maajoukkuepelaaja ei olisi puhunut suomea.

– Enkä usko, että tämmöisiä tapauksia olisi ollut aiemminkaan, Lehtinen uskoo.

Myöskään Jääkiekkoliitossa ei muisteta samankaltaista tapausta, kun asiaa tiedustelee pitkään liitossa toimineilta henkilöiltä. Tilanne on historiallinen.

Kaksoiskansalaisuudet ovat jo itsessään harvinaisuuksia Suomen maajoukkueessa. Pelaajistossa on ollut mukana muutamia toisessa massa syntyneitä pelaajia, jotka ovat joko asuneet koko lapsuuden Suomessa tai jotka ovat kasvaneet täysin suomenkielisessä perheessä.

23-vuotias Kivihalme on yhtä hymyä, kun häneltä kysyy torstain A-maajoukkuedebyytistä.

– Olin ensin yllättynyt, kun Jukka Jalonen (Leijonien päävalmentaja) soitti minulle. Sen jälkeen olen ollut aivan todella innossani.

– Tämä tekee varmasti suomalaiset sukulaiseni onnelliseksi, Kivihalme hymyilee leveästi.

Leijonien ja Venäjän ottelu käynnistyy torstaina kello 18.30.

Lue myös:

    Uusimmat