Leijonien kyykkäys ja David Pastrnakin ikoninen hetki – näistä jääkiekon tämän kevään MM-kisat muistetaan

Sveitsi-Tshekki -loppuottelun parhaat palat minuutissa 1:07
Sveitsi-Tshekki -loppuottelun parhaat palat minuutissa

Jääkiekon tämän kevään MM-kisat päättyivät sunnuntaina Prahassa. Tshekin tähtihyökkääjä David Pastrnak kirjoitti nimensä ikuisesti koko maan historiaan, kun hän iski finaalissa voittomaalin Sveitsin verkkoon. Turnaus sai käsittämättömän upean lopun.

Kisoja paikan päällä seurannut MTV Urheilun toimittaja Ilari Savonen listaa neljä seikkaa, joista tämän kevään MM-turnaus muistetaan.

1) David Jaromirin rinnalle

Kevään 2015 Tshekin MM-kisat muistetaan setä Jaromir Jagrin jumalaisesta tuuletuksesta puolivälieräottelussa Leijonia vastaan. Kevään 2024 Tshekin kisat muistetaan David Pastrnakin liukutuuletuksesta. Ja kuinka kuvaannollista: Pastrnak halasi finaalin lopuksi Jagria palkintokorokkeella. Siinä on Tshekin kaksi ylivertaisesti kovinta hahmoa. Edes maan presidentti ei ole mitään näiden veljien rinnalla. Pastrnak oli jo valmiiksi näkyvä hahmo Prahan katukuvassa erinäköisten mainosten myötä. Mitähän nyt, kun hän teki historiallisia tekoja toukokuun sunnuntai-illassa. Patsas lienee vähäinen pyyntö.

David Pastrnak takoo 1–0! Tshekki ottaa askeleen kohti unelmaa 1:08
David Pastrnak takoo 1–0! Tshekki ottaa askeleen kohti unelmaa

2) Leijonien syväkyykkäys

Ilman Iso-Britanniaa, Leijonat olisi jäänyt jääkiekon MM-kisoissa alkulohkoon. Ilman Iso-Britanniaa! Suomen MM-turnaus sujui todella mollivoittoisesti, kun mukaan tarttui vain kolme voittoa. Näistä yksikään ei tullut huippumaita vastaan ja Suomi hävisi jopa Itävallalle. Leijonilla ei ollut enää pelitapaetua, kun muutkin pelasivat fiksua lätkää. Eikä Suomella ollut mitään muutakaan kilpailuetua. Pelkkää mukaponnistelua ja tuskaa. Jukka Jalosen aikataival päättyi kuohuttavalla tavalla käsittämättömän jäähyselkkauksen keskellä. Ennen kaikkea turnaus antoi vastauksia siitä, miten heikossa jamassa koko Suomi-kiekko on tällä hetkellä.

Onko Suomi-kiekko jäänyt kansainvälisesti jälkeen? Kari Jalonen nostaa esiin vuosien takaisen päätöksen 5:52
Onko Suomi-kiekko jäänyt kansainvälisesti jälkeen? Kari Jalonen nostaa esiin vuosien takaisen päätöksen

3) Connoria ei nappaa

Tämän kevään MM-kisoissa iso mielenkiinto kohdistui Kanadan 18-vuotiaaseen junioritähteen Connor Bedardiin, jonka piti olla turnauksen tähtihahmo. Ei ollut ei. Bedard takoi vielä kisojen alkuhetkillä tulosta, mutta kolmen pelin jälkeen hän vaipui unholaan. Tuli penkityksiä ja peliaika tippui olemattomiin. Voi vain kuvitella, että kuinka suurella mielenkiinnolla Bedard lähtee tulevina vuosina kevään karkeloihin mukaan. En laskisi tälle kovin suuria toteutumismahdollisuuksia.

4) Kiusallista säätöä

Jääkiekon tämän kevään MM-kisat muistetaan myös erikoisista tuomaritoimintaan liittyvistä hässäköistä. Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen piti asiasta useita luentoja Suomen pelien jälkeen. Milloin puheet kääntyivät siihen, miten kypäräsääntö oli muuttunut turnauksen aikana, ja milloin huomion keskelle nousi tuomaritarkkailija, joka ei pystynyt myöntämään raitaveljien virheitä. Kun puhutaan jääkiekon MM-kisoista, IIHF:stä ja tuomareista, hämyisyys on aina läsnä. Vuodesta toiseen. Niin myös tällä kertaa. 

Lue myös:

    Uusimmat