Leijonat ja Kärppien divarijoukkue suututtivat SM-liigaseurat – Juha Junno muistelee myhäillen: "Jäihän siitä ihan helkkaristi rahaa"

1:55
Videolla 20 vuotta sitten julkaistu Tulosruudun juttu Kärppien ja Leijonien ottelusta.

Tulosruutu kertoi 20 vuotta sitten suomalaista jääkiekkoa kohahduttaneesta pelistä, jossa Kärpät sai järjesteltyä vastustajakseen Venäjän turnaukseen valmistautuneen maajoukkueen. Juha Junno muisteli ennen näkemätöntä tapahtumaa ja sen ympärillä pyörinyttä sirkusta. 

Ykkösdivisioonassa pelannut Oulun Kärpät oli syksyllä 1999 uuden nousun oraalla, ja kaupungissa kyti kova kiekkokipinä. Toimitusjohtaja ja seuran vahva mies Juha Junno halusi buustata virettä entisestään ja matkusti Helsinkiin järjestämään kunnianhimoista tapahtumaa. 

Hän halusi, että Leijonat tekee koukkauksen Oulussa ennen matkustamista Moskovan maajoukkueturnaukseen. Junno istui neuvottelupöytään SM-liigan toimitusjohtajan Jukka-Pekka Vuorisen ja Leijonien päävalmentajan Hannu Aravirran kanssa. 

Osapuolet pääsivät sopimukseen. Kärpät korvaisi lennot ja muut kulut Jääkiekkoliitolle. 

Kärppien leiri oli innoissaan. Leijonat ei ollut pelannut koskaan seurajoukkuetta vastaan – puhumattakaan, että vastustaja olisi alemmalta sarjatasolta. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

"Iso juttu kulisseissa"

Tulosruudun toimittaja Jani Uotila haistoi tapauksessa jutunjuurta ja tarttui aiheeseen. Se ei miellyttänyt Vuorista, jonka mielestä juttua ei olisi pitänyt tehdä. Sittemmin kaksikko on ollut hyvissä väleissä. 

– Liigaseurat olivat mieltä, että pelillä pönkitetään Kärppiä heidän pelaajillaan. Se oli iso juttu kulisseissa, Uotila huomauttaa. 

"On ihmeellistä, että liigapelaajia käytetään divariseuran talouden pönkittämiseksi." 

Vuorinen kertoi jutussa, että järjestelyvaiheessa vain muutama liigavalmentaja oli ideaa vastaan. Tulosruudun soittokierros osoitti kuitenkin, että vastustajia oli paljon enemmän. 

HIFK:n toimitusjohtaja Frank Moberg oli tyrmistynyt tapahtuneesta. Hän sanoi kuulleensa pelistä vasta johtoryhmän kokouksessa. 

– Tässä on epäselviä asioita talouden suhteen. On ihmeellistä, että liigapelaajia käytetään divariseuran talouden pönkittämiseksi. 

Osa tuotosta Rouvalin säätiölle

Tapahtuma oli todellinen menestys. Juha Junno muistelee, että ääriään myöten täynnä olleeseen halliin olisi mahtunut enemmänkin porukkaa. 

– Jäihän siitä ihan helkkaristi rahaa, Junno täräyttää nyt MTV Urheilulle. 

Junno päätti Vuorisen kanssa lahjoittaa pelin tuotoista reilut 40 000 markkaa halvaantuneen jääkiekkoilijan Simo Rouvalin rahastoon. 

– Se ottelu oli melkoinen pommi ja kova markkinajuttu. Peli oli motivoiva seuralle, katsojille ja yhteistyökumppaneille. 

– Tietysti kritiikinkin ymmärsi, koska siitä tuli ylimääräinen ottelu pelaajille. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Kärpät voitti ottelun

Valmentaja Juhani Tamminen lietsoi Kärpät kovaan vireeseen, ja maajoukkue kaatui Kimmo Salmisen maalilla 3–2.

Eikä kyseessä ollut mikään tusinamaajoukkue. Suomen hyökkäystä tähditti Timo Pärssisen, Niko Kapasen ja Jukka Hentusen "teletappiketju". Kärppien oma kasvatti Esa Pirnes pääsi maajoukkuepaidassa kotikonnuilleen. Suomen puolustuksessa pelasi komean NHL-uran tehnyt Toni Lydman

Kärpät nousi SM-liigaan keväällä 2000 ja nousi kestomenestyjäksi, jonka siivet ovat kantaneet näihin päiviin asti. 

Omalla tavallaan tapahtuma kertoi silloisen ykkösdivisioonan tasosta. Olisi vaikea kuvitella, että tätä nykyä Leijonat pelaisi Mestiksen seuraa vastaan. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja