Mainos

Lehtien aamujakelu kriisissä - Hesari kotiin päiviä myöhässä

Noin 10 000 Helsingin Sanomien tilaajaa oli nielaista kahvit väärään kurkkuun saatuaan lehtiyhtiöltä kirjeen vapun tienoilla.

Tiedotteen mukaan viikonlopun Helsingin Sanomat jaetaan jatkossa koteihin vasta maanantaina päiväpostissa.

- Tämä on aivan pöyristyttävää! ihmettelee kokkolalainen Timo Penttinen.

Penttinen on Hesarin tilaaja yli 30 vuoden ja viiden presidentin ajalta.

- Ei tällaista voi uskoa, kerta kaikkiaan. Kuka haluaa lukea viikonlopun Hesarit maanantaina töiden jälkeen, ihmettelee Penttinen.

Uusi systeemi on vielä harvinainen, se ulottuu Lapista Pohjanmaan rannikolle ja joillekin yksittäisille alueille. Sanomien liiketoimintajohtaja Petteri Putkiranta perustelee ratkaisua näin.

- Varhaisjakelun kustannus on suurempi kuin tilausmaksu, joten vaihtoehtoja ei juuri ole, harmittelee Putkiranta.

Varhaiskanto vähenee nopeasti

Koko maassa vallitseva varhaiskannon sekasortoinen tilanne johtuu Itellan päättyvistä sopimuksista. Itella nosti joulun alla hintoja niin paljon, että suuri osa lehtitaloista ei enää jatkanut aamujakelun sopimuksia. Lehtitaloissa on nyt haettu uusia ratkaisuja, eivätkä ne aina ole lukijan kannalta parhaita mahdollisia.

- On erittäin valitettavaa, että tämmöiseen ratkaisuun joudutaan päätymään. Osalle alueista ei ole kerta kaikkiaan mitään varhaisjakeluratkaisua pystytty löytämään, sanoo Putkiranta.

Itellan varhaisjakelu päättyy lähikuukausina Oulun, Turun, Kokkolan, Pietarsaaren, Kajaanin, Kemi-Tornion ja Kuopion seuduilla, Joensuu on vielä auki. Jatkossa Itella jakaa vain noin puolet aamun sanomalehdistä.

- Varhaiskanto vähenee historiallisen kovaa vauhtia. Tänä päivänä varhaiskannoissa on lehtiä yhtä paljon kuin 60-luvulla, eli kyllä tässä 90-luvun jälkeen on tultu merkittävästi alaspäin, kertoo Itellan lehtipuolen johtaja Risto Savikko.

Jo nyt kuudennes sanomalehdistä jaetaan päiväkannossa.

- Tulevaisuus näyttää vielä rajummalta. Vuoteen 2020 mennessä on arvioitu, että puolet lehdistä jaetaan päiväkannossa, sanoo Savikko.

Pettyneitä tilaajia

Suurin osa lehtitaloista on järjestänyt varhaiskannon nyt itse. Osa jakaa lehdet omien kantajien voimin, osa on ulkoistanut palvelut yksityisille jakeluyhtiöille. Mutta menevätkö maakuntalehdet mukaan Hesarin malliin?

- Ei, ei missään nimessä. Se on elintärkeä asia, että lehti jaetaan aamulla, sanoo Keskipohjanmaa-lehden päätoimittaja Kauko Palola.

Varmaa on, että maakuntalehtien tilaukset lähtevät jyrkkään luisuun, ellei paperilehti kolahda luukusta myös lauantai- ja sunnuntaiaamuisin.

Verkkolehti ei miellytä vielä kaikkia.

- Ei todellakaan. Kun työn puolesta joutuu viikolla olemaan erilaisten viestimien kanssa tekemisissä, viikonloppuaamuisin haluaa lukea lehden kaikessa rauhassa kahvipöydässä, sanoo pitkän linjan hesarilainen Timo Penttinen.

Hänen ratkaisunsa on selvä.

- Irtisanon tilauksen ilman muuta. En tietenkään rupea maksamaan vanhoista lehdistä, toteaa Penttinen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.