Lehdet: Vuoden luontokuva paljastui manipuloiduksi – ei ole kuitenkaan sääntöjen vastainen

Vuoden luontokuvaksi reilu viikko sitten valittu otos on Aamulehden ja Helsingin Sanomien mukaan paljastunut manipuloiduksi.

Kainuulaisen ammattikuvaajan Antti Leinosen kaksi vuotta sitten Kuhmossa ottama kuva emänsä perässä kävelevästä hirvenvasasta on peilikuva alkuperäisestä otoksesta.

Leinonen paljasti Aamulehden haastattelussa, että kuvan rajaamisen lisäksi hän on kääntänyt sen peilikuvaksi. Helsingin Sanomille hän sanoo, ettei pidä kuvan kääntämistä manipulointina. 

– Käänsin kuvan, koska oikealle menevä liike näyttää joustavammalta. Jos olisin pitänyt kääntämistä manipulointina, en tietenkään olisi sellaista tehnyt. 

Kilpailun sääntöjen mukaan kuva saa olla korkeintaan kaksi vuotta vanha. Lisäksi säännöt kieltävät kuvien kaikenlaisen manipuloinnin. 

Leinonen ei ole menettämässä kilpailun voittoa. Nelihenkiseen tuomaristoon kuulunut Olavi Kalkko on myös sitä mieltä, että kääntäminen ei selkeästi sodi luontokuvakilpailun sääntöjä vastaan. 

– Hieman se tietysti on kaksipiippuinen juttu. Minusta se voidaan tehdä, sillä siinä ei puututa kuvan sisältöön, ja niin on tehty kautta aikojen. Tietysti tiukan dokumentaation ehtoja peilikuva ei ehkä täytä. 

Suomen luonnonvalokuvaajien järjestösihteeri Timo Saarinen sanoo Aamulehdessä, ettei hän tiennyt kuvan olevan peilikuva.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja