Leevi Mutru lopettaa huippu-uransa 28-vuotiaana – "Velaksi en lähde urheilemaan"

Yhdistetyn maajoukkuemies Leevi Mutru lopettaa urheilu-uransa loppuviikosta Lahdessa käytävien Salpausselän kisojen jälkeen.

Mutru perustelee lopettamispäätöstään talous- sekä terveyssyillä ja niiden tuomalla epävarmuudella.

– Yksilöurheilu on yksityisyrittämistä, ja kaikki tulo, mikä siitä tehdään, riippuu hyvin paljon menestyksestä, Mutru sanoi Hiihtoliiton äänitallenteella.

Mutrun, 28, uraa ovat varjostaneet terveyshuolet. Alkuvuodesta 2022 järjestetyt Pekingin olympialaiset jäivät häneltä väliin sydänlihastulehduksen takia. Saman vuoden heinäkuussa hän kaatui Lahden normaalimäessä ja sai aivoverenvuodon. Seuraavana vuonna MM-matka kariutui epäilyyn sydänlihaspussin tulehduksesta.

– Olen päättänyt, että velaksi en lähde urheilemaan. On tullut sen verran iso ja haasteellinen juttu jatkaa, että olen päättänyt, että tämä riittää tältä erää ja siirryn muihin juttuihin.

– Opiskeluasiat ovat hyvällä mallilla, ja niitä haluan hoitaa parhain päin enkä viivyttää enempää, Mutru sanoi.

"Ei jää jossiteltavaa"

Vastoinkäymisistään huolimatta Mutru sanoo olevansa kiitollinen, että sai "maajoukkueuralla elää urheiluelämää kymmenisen vuotta".

– Sikäli ei jää jossiteltavaa, sillä annoin kaikkeni varsinkin näinä (uran) viimeisinä vuosina. Jälkikäteen mietittynä ruuvi saattoi olla jopa välillä liiankin tiukalla, mutta kun yrittää ja tekee intohimolla töitä, välillä rapatessa roiskuu.

Mutrun viimeiseksi kilpailuksi huippu-urheilijana on määrä jäädä sunnuntain maailmancupin kisa Lahdessa.

Mutru on sijoittunut maailmancupissa parhaimmillaan henkilökohtaisilla matkoilla yhdeksänneksi. Aikuisten MM-kisoissa hän on ollut henkilökohtaisilla matkoilla parhaimmillaan kymmenes. Olympialaisissa Mutru kisasi vuonna 2018 Etelä-Korean Pyeongchangissa.

Lue myös:

    Uusimmat