Leena odotti kammottava näky pieneläinhautausmaalla: Joku oli tehnyt silmitöntä ilkivaltaa – "Suurin järkytys oli kuoppa Edin haudalla"

Leena odotti kammottava näky pieneläinhautausmaalla: Joku oli tehnyt silmitöntä ilkivaltaa –"Suurin järkytys oli kuoppa Edin haudalla" 0:18

Kuopiolainen Leena Huttunen koki järkytyksen vieraillessaan viime sunnuntaina rakkaan koiransa haudalla. Joku oli tehnyt käsittämätöntä ilkivaltaa useille haudoille.

Myös ihmisten hautoja on vandalisoitu kesän aikana. Oheinen video on Porvoosta:

Porvoolaiselta hautausmaalta varastettu painavia hautakoristeita 0:18

Huttunen oli vuonna 2000 koiransa kanssa iltalenkillä Kuopion Männistössä, kun koira sai jostain syötyä rotanmyrkkyä.

Lemmikki meinasi menehtyä yön aikana, mutta aamulla eläin tokeni, kun Huttunen toimitti sen hoitoon Kuopion Eläinlääkärikeskukseen.

Aluksi tilanne näytti hyvältä, mutta paheni pikaisesti.

– Myrkky ehti tuhota niin paljon sisäelimiä, että Edi menehtyi, Huttunen kertaa 18 vuoden takaisia tapahtumia.

Lemmikin hauta kaivettu auki

Nyt Huttunen oli käymässä Edin ja perheen toisen koiran, Helmin, haudoilla Kuopion Petosella Jynkänvuoressa sijaitsevalla pieneläinhautausmaalla.

– Useita hautakiviä ja ristejä oli kaadettu. Meidänkin koiran haudan vieressä oli niin iso kivi kaadettu, että en jaksanut nostaa sitä.

– Suurin järkytys oli kuoppa Edin haudalla.

Joku oli kaivanut Huttusen koiran haudan auki. Hän ei usko, että mikään eläin olisi ilkityön takana, sillä kaivettua maa-ainesta ei näkynyt missään.

– Ja tuskin eläin alkaa haudalla olleita tiiliskiviä pinota, hän ihmettelee.

Perheen toisen koiran, vuonna 2011 haudatun Helmin, hautaan ei oltu koskettu. Se sijaitsee hieman kauempana uudemmalla alueella.

"Tuntui kuin olisi haudannut uudelleen"

Huttunen kuvaa tunnettaan epätodelliseksi. Hän oli mennyt hautojen ohi jo edellisenä päivänä, mutta ei ollut nähnyt tuhotöitä kunnolla sankan sumun ja vesisateen vuoksi.

– Oli niin epätodellinen olo. En voi käsittää, mikä siinä on ollut ideana.

Huttunen kävi toimeen ja loi surullisena Edin haudan umpeen sankon avulla. Kadonnutta maa-ainesta ei löytynyt lähistöltä, joten hänen täytyi etsiä maata kauempaa.

– Tuntui kuin olisi haudannut lemmikkinsä uudelleen.

"Rikosilmoitus ei hyödytä"

Huttunen ei ole tehnyt asiasta rikosilmoitusta eikä aio tehdä.

– Mitäpä tuo hyödyttää. Ei se johda kuitenkaan mihinkään, hän toteaa lakonisesti.

Kuopion kaupungin verkkosivujen mukaan kyseinen Jynkänvuoren pieneläinhautausmaa on lakkautettu. Se oli ennen Kuopion Palvelus- ja Seurakoiraharrastajin ylläpitämä. Yhdistyksen puheenjohtaja vahvistaa tiedon MTV Uutisille.

Lakkautustieto tuli lemmikkinsä haudalla käyvälle Huttuselle hiljattain yllätyksenä.

– Joku siellä oli kuitenkin käynyt kesän aikana leikkaamassa ruohonleikkurilla pääväyliä, hän kertoo.

"Surun keskellä on niin yksin"

Hän toivoisi, että kaupunki osoittaisi lähistöltä jonkin paikan, mihin keskustassa asuvat voisivat lemmikkinsä haudata tai keinon, miten Jynkänvuoren hautausmaata voisi pitää yllä.

– Surun keskellä sitä on niin yksin. Kun Edi kuoli, minulle tuli paniikki, että se pitäisi nopeasti haudata ja hankkia joku arkku. Jos siinä tilanteessa ei ole tiedossa hautapaikkaa, se on ihan hirveää.

Kuopion verkkosivujen mukaan Etelä-Kuopiossa Hiltulanlahdessa on pieneläintuhkaamo, jonka yhteydessä olevaan muistolehtoon voi sirotella lemmikkinsä tuhkat.

MTV Uutiset ei tavoittanut Kuopion kaupungin edustajaa kommentoimaan pieneläinhautausmaan tilannetta.

Lue myös:

    Uusimmat