Lauri Markkasen tilanteesta uutta tietoa – joutuuko suomalaistähti nöyrtymään? "Jos olisin hänen agenttinsa..."

Lauri Markkasen vaihtoehdot ovat vähissä, väittää ESPN:n analyytikko ja palkkakattoasiantuntija Bobby Marks. Hän ennakoi suomalaisen tilanteen jatkuvan ratkaisemattomana pitkälle syksyyn.

– Vaihtoehdot ovat vähissä.

Näin summaa urheilukanava ESPN:n analyytikko Bobby Marks Lauri Markkasen tilanteen NBA:n siirtomarkkinoilla omassa liigaa luotaavalla Instagram-videollaan.

Marks selittää seikkaperäisesti, miten Markkasen mahdollinen sopimus ja kauppa (sign and trade) toiseen seuraan vaativat otollisia olosuhteita NBA-seurojen palkkatasapainojen kannalta. Esimerkiksi Boston Celticsin tilanne on Marksin mukaan niin kireä, ettei suomalaislaiturin noin 12 miljoonan dollarin vuosipalkalle (ennakkoarvio) ole tilaa palkkakaton alla.

Marksin mukaan ainoastaan Oklahoma City Thunder ja Orlando Magic ovat siinä tilanteessa, jossa ne voisivat napata Markkasen riveihinsä ilman sen kummempaa tuskailua palkkakaton kanssa. Muilla seuroilla on napakampaa.

Marks ei edes mainitse analyysissaan Markkasen pelaajaoikeuksien haltijan Chicago Bullsin vaatimuksia, jotka ovat The New York Timesin toimittajan Marc Steinin mukaan kovat. Bulls haluaa 213-senttisen laiturin oikeuksista ykköskierroksen varauksen, eikä ole valmis ottamaan niin sanottua täytepelaajaa vaihdossa.

Markkasta on viety lehdistössä vahvasti Dallas Mavericksiin, mutta teksasilaisseuran palkkakaton alla tällä hetkellä on alle 11 miljoonaa dollaria tilaa. Jos Mavs ei saa raivattua tilaa Markkaselle, hänen on alennettava palkkapyyntöään roimasti nykyisestä, jotta siirto saataisiin maaliin.

Mediatietojen perusteella Markkasen agentti Michael Llechitski tavoittelee suomalaiselle 15 miljoonan dollarin vuosipalkkaa. Sitä voi olla kuitenkin vaikea saavuttaa nykymarkkinoilta.

Marksin mukaan Markkaselle paras ratkaisu saattaisi olla jäädä Bullsiin, jolloin hän saisi tulokassopimuksensa mukaisesti noin yhdeksän miljoonaa dollaria ensi kaudesta ja olisi sen jälkeen täysin vapaa siirtymään mihin tahansa seuraan NBA:ssa.

 – Jos minä olisin hänen agenttinsa, neuvoisin häntä allekirjoittamaan qualifying offerin tai tekisin kahden vuoden sopimuksen pelaajan optiolla kakkosvuodesta – kaksi vuotta ja 20 miljoonaa. Bulls ottaisi hänet mielihyvin tuollaisella sopimuksella, Marks tuumii.

– Hänestä tulisi silloin vapaa agentti ensi kesänä, ja hän olisi top viidessä koko liigan vapaista agenteista. Hänelle olisi luvassa paljon peliaikaa tällä kaudella (Bullsissa). Niin minä sanoisin, jos neuvoisin Markkasta.

Markkasen jääminen Bullsiin on kuitenkin epätodennäköistä, sillä hän itse totesi Ylen haastattelussa haluavansa pois Chicagosta, jotta saisi tuoreen startin uralleen muualla.

– Se on hänen oma tulevaisuutensa, mutta luottakaa minuun, tästä on tulossa pitkä, pitkitetty prosessi, joka jatkuu aina harjoituskauteen asti, Marks ennakoi.

Tässäkö syy hiljaisuuteen?

Myös Chicago Bullsia tiiviisti seuraava arvostettu koripallotoimittaja K.C. Johnson ennakoi Markkasen saagan jatkuvan vielä tovin. Vaikka kaikki osapuolet haluavat siirron tapahtuvan, pelaajien ja seurojen vaatimukset sekä palkkakattotodellisuus eivät ole vielä osuneet yksiin.

Johnsonin arvion mukaan Bulls saattaa joutua pudottamaan vaatimuksiaan ykköskierroksen varauksesta ja tyytymään kakkoskierroksen varausvuoroon vaihdossa Markkasesta.

Toinen mahdollinen syy Markkasen tilanteen staattisuudelle voi johtua siitä, että NBA on ottanut Chicago Bullsin toiminnan siirtomarkkinoilla tutkintaansa. Bullsin epäillään olleen yhteydessä Lonzo Ballin leiriin liigan sääntöjen vastaisesti jo ennen kuin seura pääsi sopuun takamiehen siirrosta New Orleans Pelicansin kanssa.

NBC:lle työskentelevän Johnsonin tietojen mukaan Bulls ei tällä hetkellä pysty neuvottelemaan Markkasta koskevista uusista kaupoista muiden seurojen kanssa ennen kuin NBA:n Ball-tutkinta on saatu pakettiin. Pahimmillaan liigan tutkinta voi venyä kuukausien pituiseksi.

NBA-kausi alkaa 19. lokakuuta, ja seurojen harjoitusleirit käynnistyvät varhain syys-lokakuun taitteessa. Lauri Markkasen tilanne voi siten nykyisten arvioiden mukaan jatkua ratkaisemattomana vielä ainakin kaksi kuukautta.

Lue myös:

    Uusimmat