Lauri Markkanen on yhdistetty uuteen NBA-seuraan – asiantuntija nostaa esiin kaksi vaihtoehtoa, joilla siirto voisi toteutua

Lauri Markkasen tulevaisuus NBA:ssa puhuttaa. Markkasen ja Chicago Bullsin välinen sopimus umpeutui viime kauden päätteeksi, eikä suomalaispelaaja ole toistaiseksi saanut itseään tyydyttävää sopimustarjousta.

Markkanen on tällä hetkellä rajoitettu vapaa agentti, ja hän on tehnyt selväksi, että haluaa pois Chicagosta. Hän voi vastaanottaa tarjouksia miltä tahansa seuralta, mutta Chicagolla on oikeus vastata tarjoukseen samoilla ehdoilla ja pitää Markkanen riveissään.

Chicago on tehnyt Markkaselle niin sanotun qualifying offerin, joka kattaa kauden 2021–2022 ja on suuruudeltaan 9 miljoonaa dollaria. Mikäli Markkanen hyväksyisi sen, häntä suojaisi ensi kauden ajan siirron estävä pykälä ja ensi kesänä hän olisi vapaa agentti.

Mutta kiinnostusta muualtakin löytyy. Markkanen on yhdistetty viime viikkoina erityisesti Dallas Mavericksiin, joka oli tiettävästi kiinnostunut Markkasesta jo vuoden 2017 varaustilaisuudessa, mutta Minnesota Timberwolves ehti napata suomalaisen ennen Dallasin varausvuoroa ja kaupata hänet Chicagoon.

The Athletic -sivuston Dallasin-toimittaja Tim Cato näkee Dallasilla kaksi mahdollista tapaa Markkasen hankkimiseksi.

Caton mukaan Dallas olisi mielissään, mikäli saisi houkuteltua Markkasen allekirjoittamaan sopimuksen alle sen markkina-arvon, jonka Markkanen on taustaryhmineen itselleen määritellyt. Markkasen kohdalla on puhuttu noin 15 miljoonan dollarin vuosipalkasta, mutta sellaista ei ole yksikään seura hänelle tarjonnut.

Dallas voisi työehtosopimukseen kirjatun pykälän vuoksi tarjota Markkaselle vain 11:tä miljoonaa. Caton mukaan tämä olisi kuitenkin hyödyksi molemmille osapuolille.

– Markkasella olisi vähemmän paineita olla jotain muuta kuin hyödyllinen rotaatiopelaaja, varsinkin kun ottaa huomioon, että on epäselvää, sopisiko hän aloitukseen Kristaps Porzingisin rinnalle. Toisaalta hän on houkutteleva pelaaja, joka on vasta 24-vuotias ja jonka seura voisi vaihtaa johonkin sopivampaan.

– Tarjous ei saisi Markkasta hyppimään, varsinkaan kun on seuroja, jotka voivat vielä tehdä hänelle vastaavan kokoluokan tarjouksen. Dallasin pitäisi myös lähettää jotain kelvollista Chicagoon, mutta se olisi todennäköisesti varausvuoro tai nuori pelaaja, ei rotaatiopelaaja.

Cato nostaa Dallasin toiseksi vaihtoehtoksi yhdistää Markkasen hankkimiseen suora pelaajavaihto Chicagon kanssa, jolloin suomalaiselle voisi tarjota pidempää ja rahakkaampaa sopimusta.

– Olisi Dallasin kannalta riskialttiimpaa luopua rotaatiopelaajasta ja hankkia Markkanen kovemmalla palkalla. Se voisi olla kokeilemisen arvoista, mutta ainakin minut pitäisi vakuuttaa tästä.

Cato kertoo Chicagon olevan kiinnostunut ainakin Dallasin Maxi Kleberistä.

– Kleber on ollut viime vuosina (Markkasta) parempi pelaaja, tai ainakin käyttökelpoisempi sellaiselle joukkueelle, joka tavoittelee paikkaa pudotuspeleissä. Pudotuspeleissä hänellä on ollut vaikeaa, joskin loukkaantumisetkin ovat vaikuttaneet. Mutta kannattaako häntä ja Trey Burkea vaihtaa Markkaseen?

Cato antaa Markkasen päätymiselle Dallasiin 30–40 prosentin todennäköisyyden.

Lue myös:

    Uusimmat