Lätkä-Suomi heräsi unohtumattomaan NHL-aamuun 27 vuotta sitten: ”Koko vuosi oli kuin unta”

Teemu Selänne aateloitiin Hockey Hall of Fameen 1:59
Teemu Selänne aateloitiin Hockey Hall of Fameen marraskuussa 2017.

Maaliskuun kolmannen päivän aamu vuonna 1993 alkoi monessa suomalaiskodissa tuttuun tapaan. Televisio auki ja yön tuoreet NHL-tulokset esiin. Teemu Selänne oli tehnyt jotain historiallista, mutta samaan kierrokseen mahtui toinenkin unohtumaton hetki.

Selänne oli vielä helmikuun lopun ottelussaan Minnesota North Starsia vastaan kuuden osuman päässä Mike Bossyn kaikkien aikojen tulokaspelaajien maaliennätyksestä. Bossy oli 15 vuotta aiemmin paukuttanut New York Islandersille 53 osumaa.

Kolmen maalittoman ottelun jälkeen Selänne ryöpsäytti kerralla hurjat neljä maalia Minnesotan verkkoon. Vain kaksi iltaa myöhemmin "The Finnish Flash" laukoi ikimuistoisen hattutempun Winnipeg Jetsin kotiottelussa Quebec Nordiquesia vastaan.

Suomalaissensaatio heitti uuden ennätyksen synnyttyä hanskansa korkealle ilmaan, nosti mailansa kohti hallin kattoa ja tulitti kintaan alas jään pintaan.

– Se oli jotain uskomatonta. Jotain, jonka tekemistä ei voinut uskoa ennen kuin vasta seuraavana tai sitä seuraavana vuonna, Selänne hehkuttaa NHL.comille 27 vuoden takaista tekoaan.

– Siitä on tietysti paljon aikaa. Koko vuosi oli kuin unta, hän jatkaa.

Viiden ottelun ajanjaksolla Selänne pyssytti kaikkiaan 11 maalia. Maaliskuun 20 häkin tahti huipentui yhdeksän ottelun maaliputkeen. Lopulta koossa olivat hurjat 76 maalia. Ennätys, joka kuuluu NHL:n mahdollisesti mahdottomiin rikottaviin. 

Mario Lemieux on palannut

Samalla pelikierroksella nähtiin kuitenkin myös toinen ikimuistoinen kiekkohetki. Tammikuussa tullut sokkiuutinen Mario Lemiuex’n syöpädiagnoosista oli pysäyttänyt koko kiekkomaailman, mutta vain alle kaksi kuukautta myöhemmin Super Mario oli takaisin askissa.

Vuonna 1993 syövästä toipumisen ennuste oli hurjasti nykypäivää heikompi, mutta vielä ihmeellisemmältä tuntui se tahti, jolla Lemieux saatiin takaisin kaukaloon sen jälkeen, kun häneltä oli poistettu kasvain kaulasta.

Paluu Pittsburgh Penguinsin paitaan tapahtui 2. maaliskuuta pelatulla kierroksella seuran verivihollisen Philadelphia Flyersin vieraana. Nyt jopa kiekkosuuruutta halveksineet Flyers-fanit taputtivat seisaaltaan Lemiux’lle.

Viimeisen sädehoitonsa Lemieux otti pelipäivän aamuna, minkä jälkeen hän astui lentokoneeseen kohti Philadelphiaa.

– Kun hän astui pukukoppiin, sinne tuli lähes välitön rauha. Kun sinulla on pelaaja, joka on yksi parhaista koskaan pelanneista, ja joka on auttanut sinut voittamaan (Stanley) Cupin kahtena vuonna, niin koko koppi oli yhtä mieltä: ”Me olemme hyviä”, muistelee Lemieux’n seurakaveri Rick Tocchet.

Ottelussa Lemieux laukoi yhden maalin, syötti toisen ja iski ratkaisupaikasta kiekon tolppaan. Ottelu päättyi Philadelphian 5-4-kotivoittoon.

Lue myös:

    Uusimmat