Lasten kasvatusoppaan kirjoittanut äiti kohahduttaa piiskaamista puoltavilla puheilla: "Läimäyttämisen tulisi olla ensimmäinen kurinpidon muoto"

Australialaiskirjailijan mielestä kuritus on hyvä tapa kasvattaa lapsia, mutta kasvatusasiantuntija ei sitä suosittele. Suomessa lasten kuritusväkivalta on laitonta.

Australialainen kirjailija ja äiti Sue Edgerley kertoo kannattavansa vanhanajan kurinpitokeinoja. Nainen on kirjoittanut ja julkaissut omakustanteisen vanhemmille suunnatun kasvatusoppaan nimeltään 5 Keys To Parenting.

– Mitä lapsiin tulee, mielestäni läimäyttämisen tulisi olla ensimmäinen kurinpidon muoto, Edgerley kertoo.

"He tietävät, mitä odottaa"

Naisen mukaan piiskaaminen on tehokas keino pitää kuria, mutta se täytyy tehdä oikealla tavalla. Edgerleyn mukaan piiskaamisella ja lapsen lyömisellä on eroa.

Parhaimmillaan piiskaaminen voi olla naisen mukaan helppo keino estää lasta vääränlaiselta käytökseltä.

– Vanhempi, joka läimäyttää kädelle tai takapuoleen rauhallisella ja kontrolloidulla tavalla, ei ole lapselle pelottava. He tietävät, mitä odottaa, he tietävät, että hallinta on vanhemmilla, hän jatkaa.

Edgerleyn mielestä piiskaaminen tai läimäyttäminen on tehokasta siihen asti, kun lapsi täyttää kymmenen vuotta. Teinejä ei pitäisi naisen mukaan enää piiskata, sillä siihen mennessä vanhempien olisi pitänyt tehdä kodin säännöt jo selviksi.

Australiassa enemmistö kannattaa kuritusta, Suomessa vastustaa

Kirjailijan kotimaassa Australiassa piiskaaminen ei ole laitonta, ja kyselytutkimuksen mukaan jopa 70 prosenttia australialaisista pitää lapsen läimäyttämistä hyväksyttävänä.

Suomessa lasten kuritus on kuitenkin kielletty lailla vuonna 1984. Lastensuojelun keskusliiton viime syksynä julkaistun tutkimuksen mukaan 81 prosenttia suomalaisista ei hyväksy kuritusväkivaltaa edes poikkeustapauksissa. Lapsiperheiden vanhemmat hyväksyvät lasten ruumiillisen kurituksen vielä harvemmin kuin muut vastaajat.

Kuitenkin 41 prosenttia kertoi turvautuneensa kuritusväkivaltaan, kuten tukistamiseen, läimäytykseen, piiskaamiseen tai väkivallalla uhkailuun, lasten kasvatuksessa. Suomessa lasten kuritus on kuitenkin vähentynyt vuosien saatossa.

"Läimäyttäminen voi vahingoittaa lasta"

Daily Mailille kommentoinut kasvatusasiantuntija Julie Green kommentoi, ettei kurittaminen ole hyvä tapa kasvattaa lapsia.

– Läimäyttäminen on tehokasta lyhyellä aikavälillä, mutta ei pidemmällä, koska se ei opeta lapsille itsekontrollia ja sitä, kuinka käytöstä tulisi hallita, Green sanoo.

Asiantuntijan mukaan useat tutkimukset myös osoittavat, että piiskaaminen on linkitetty huonomman itsetunnon, heikomman mielenterveyden ja aggressiivisen käytöksen korkeampaan todennäköisyyteen.

– Läimäyttäminen voi vahingoittaa lasta, ja antaa viestin, että on hyväksyttävää lyödä muita, Green sanoo.

Greenin mukaan huonon käytöksen rankaisemisen sijaan pitäisi keskittyä kannustamaan ja palkitsemaan hyvää käytöstä.

***


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.