Lasten hengenvaarallinen villitys jatkuu – poliisi: "Pommeja ovat löytäneet päiväkoti-ikäiset lapset, sirpaleet aiheuttavat vakavan vaaran"

Lasten villitys rakentaa niin sanottuja putkipommeja jatkuu.  

Nyt havaintoja on tehty Länsi-Uudellamaalla, jossa pommeja on valmistettu ainakin Espoossa, Kirkkonummella, Lohjalla, Vihdissä ja Raaseporissa. Viimeksi asiasta tiedotti Itä-Suomen poliisilaitos

– Osa poliisin tietoon tulleista pommeista on räjähtänyt, osa jäänyt niin sanotusti suutariksi eli pommi ei jostakin syystä ole räjähtänyt. Pommeja ovat löytäneet niin vapaa-ajalla ulkoilleet poliisit kuin päiväkoti-ikäiset lapset, poliisi tiedottaa.

Poliisin mukaan pullopommeihin liittyy lukuisia riskejä, joita lapset eivät ymmärrä.

Pullopommissa käytetään esimerkiksi voimakkaasti syövyttävää viemärinavausainetta muovipulloissa, jotka räjähtävät pulloon syntyneen paineen seurauksena.

− Räjähdys on voimakas, ja sirpaleet aiheuttavat vakavan vaaran lähellä oleville ihmisille ja omaisuudelle. Pullopommin räjähtämishetkeä on vaikea ennustaa. Pahimmillaan pommi voi kyteä minuutteja ja räjähtää hetkellä, jolloin sytyttäjä tai sivullinen lähestyy sitä luullen pommin olevan viallinen, kertoo vanhempi konstaapeli Jani Borenius.

Räjähdyksestä syntyvät roiskeet voivat osuessaan aiheuttaa pysyviä silmävaurioita. Räjähdyksen jälkeen ainetta päätyy myös ympäristöön, mistä se voi kulkeutua esimerkiksi lemmikki- tai villieläinten tassuihin ja elimistöön.

Poliisin mukaan lapset ja nuoret eivät myöskään tiedosta, että pommin hallussapito voi täyttää rikoksen tunnusmerkistön.

Kyseessä voi olla esimerkiksi toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapito, varomaton käsittely tai vaaran aiheuttaminen.

− Samalla, kun käy läpi oman nuoren kanssa pullopommien vaaroja, voi tätä muistuttaa myös siitä, että fyysisten vammojen ohessa seuraamuksena voi olla suureksikin muodostuva vahingonkorvausvastuu, Borenius ohjeistaa.

Toimi näin, jos löydät pullopommin

Pieniä lapsia tulee ohjeistaa, että he eivät saa koskea pulloon, vaan sen sijaan kertovat aikuiselle löydöstään. Myöskään aikuiset eivät saa koskea pulloon.

Pysy vähintään kymmenen metrin etäisyydellä räjähtämättömästä pullosta, äläkä koske siihen itse, vaan jätä hävittäminen viranomaisten tehtäväksi.

Löytöpaikan voi saattaa esimerkiksi poliisin tietoon soittamalla hätänumeroon 112.

Lue myös:

    Uusimmat