"Räjähdys on voimakas" – poliisi vetoaa aikuisiin nuorten rakentelemien "pullopommien" takia

Itä-Suomen poliisilaitos varoittaa lapsia ja näiden vanhempia sosiaalisen median kautta leviäviävästä villityksestä jossa nuoret räjäyttelevät "pullopommeja".

Ilmiössä nuoret valmistavat muun muassa Kodin Putkimies -viemärinavaajaa käyttäen muovipulloja, jotka räjähtävät pulloon syntyneen voimakkaan paineen seurauksena. 

– Näistä ”pullopommeista” aiheutuva räjähdys on voimakas sekä se aiheuttaa kemikaaliroiskeita ja muovisirpaleita lähiympäristöön. Nämä kemikaaliroiskeet, sirpaloitunut muovi ja paine voivat aiheuttaa vakavia vammoja silmiin, iholle ja korviin. Sekä myös räjähdyksestä aiheutunut ääni voi aiheuttaa kuulovaurioita, poliisi varoittaa.

Vaikka ilmiö ei ole uusi, on se nyt saanut poliisin mukaan mahdollisesti vaikutteita Tiktokin tai Youtuben tarjoamista videosisällöistä ja siksi leviää lasten ja nuorten keskuudessa voimakkasti. Nuoret jakavat poliisin mukaan sosiaalisessa mediassa videotallenteita pullopommien räjäyttelystä.

– Nöyrä pyyntömme olisikin, että vanhemmat kiinnittäisivät tähän ilmiöön huomiota ja seuraisivat hieman tarkemmalla silmällä oman nuorensa/lapsensa tekemisiä, jotta mahdolliset tulevat vahingot voidaan ennalta estää varhaisella puuttumisella tähän nyt tiedossa olevaan ilmiöön, poliisi vetoaa.

Se toivoo lisäksi, että ruokakauppojen henkilökuntakin olisi tietoinen siitä, että putkenavaajaa voidaan käyttää väärin muuhunkin kuin viemärinavaukseen.

Poliisi kannustaa lasten vanhempia tai huoltajia puhumaan lapsensa ilmiöstä varsinkin, jos jonkinlaista epäilyä on herännyt. Se muistuttaa, että jos räjähdys johtaa esimerkiksi sivullisen sokeutumiseen, voivat vahingonkorvaukset olla suuria.

– Räjähdyksen aiheuttamista vahingoista on vastuussa paitsi se, joka pullopommin on tehnyt, mutta myös se, joka on ollut yhdessä sitä tekemässä, poliisi varoittaa

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja