Mainos

Lapuan räjähdyksestä 40 vuotta – paikalla muistotilaisuus

2:06

Lapuan patruunatehtaan räjähdyksestä on tänään kulunut 40 vuotta. Huhtikuun 13. päivä vuonna 1976 tapahtuneessa onnettomuudessa kuoli 40 ja loukkaantui 60 ihmistä.

Lähes kaikki kuolleet olivat naisia ja useimmat heistä perheellisiä. Räjähdys tapahtui tehtaan lataamossa.

Lapuan hautausmaalla sijaitsevalla räjähdysonnettomuuden muistomerkillä pidetään muistotilaisuus kello 07:42, joka oli myös onnettomuuden tapahtumisaika. Patruunatehtaan räjähdys on yksi Suomen rauhan ajan tuhoisimmista onnettomuuksista.

Onnettomuus poiki useita suosituksia 

Sekä poliisi että tutkijalautakunta yrittivät selvittää onnettomuuden syitä. Tutkijalautakunta luovutti raporttinsa valtioneuvostolle maaliskuun lopussa vuonna 1978. Lautakunnan mukaan räjähdys sai todennäköisesti alkunsa pulttipistoolin patruunoiden latauskoneesta. Onnettomuuden syytä ei kyetty varmuudella osoittamaan. 

Onnettomuuden tuhoa kasvattivat ruudin suuri määrä ja sen sijoittelu onnettomuuspaikalla. Myös lataamon rakenteelliset tekijät, lyhyet etäisyydet muista rakennuksista sekä tehdasalueen sijainti kasvattivat tuhojen ja uhrien määrää. Lisäksi lataamossa tehtiin paljon työvoimaa vaatineita muita töitä.

Lautakunta antoi useita räjähdeaineiden käsittelyä koskevia uusia suosituksia sekä toimenpide-ehdotuksia.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.