Lapsiperheen joulu: Sähköt katkaistiin aattona, lahjat Tiimarista ja ruuaksi makkaraa

Suomalainen joulu voi olla nykypäivänä tällainenkin.

" Jouluaattona meiltä katkaistiin sähköt. En uskaltanut sytyttää kynttilöitä, koska talomme oli satavuotias, ja se olisi palanut kuin paperi. Onneksi siellä oli kaksi kakluunia, joihin sytytimme tulet.

Kyläilimme ystäväni luona aattoiltana, ja televisiossa näytettiin kuvaa lapsesta, jolla oli jaloissa vain muovipussit. Poikani kysyi, miksi tytöllä on vain pussit jaloissa. Vastasin, että hänellä ei varmaankaan ole kenkiä.

En kehdannut kertoa ystävälleni, että meillä ei ole sähköjä, niinpä menimme illaksi kotiin ja paistoimme kakluunissa makkaraa. Minulla ei ollut ollut varaa kunnon lahjoihin, vaan olin ostanut jotain pientä krääsää Tiimarista. Poikani vei lahjansa pihalle. Kun kysyin häneltä, miksi hän teki niin, hän vastasi vieneensä ne tontulle, joka voisi viedä ne sille tytölle. Ehkä tyttö voisi myydä tavarat ja ostaa itselleen kengät.

Siitä kauheasta joulusta tuli kuitenkin paras jouluni. Meillä oli mukava tunnelma, pelasimme Afrikan tähteä ja muita lautapelejä."

Näin Kikka Linnajärvi muistelee synkkää joulua noin 10 vuotta sitten, jonka hän vietti kahden alaikäisen lapsensa kanssa.

Konkurssi ja avioero vei köyhyyteen

Neljän lapsen äiti sai tottua vähävaraisuuteen vuosituhannen vaihteessa, kun Kikan ja hänen miehensä pyörittämä taksifirma meni konkurssiin. Sitten tuli avioero ja käytännössä kaikki meni.

Yksityisyrittäjä ei saanut sosiaaliavustusta, ja pahimmassa vaiheessa neljän lapsen äidillä ei ollut varaa mihinkään ylimääräiseen, ei edes jouluna. Myös lapsen harrastushaaveet särkyivät.

– Poikani olisi halunnut pienenä alkaa pelata jääkiekkoa, mutta minulla ei ollut varaa ostaa hänelle jääkiekkovarusteita. Niinpä hän kävi lätkimässä kiekkoa ilman luistimia. Pyysin apua sosiaalivirastosta, mutta eivät ne osta luistimia.

Kikan mielestä suuri epäkohta on se, että Suomessakaan kaikilla lapsilla ei ole samoja lähtökohtia menestymiseen elämässä. Lasten kalliisiin urheiluharrastuksiin esimerkiksi ei kaikilla perheillä ole varaa.

– Mielestäni olisi hyvä, jos urheiluvarusteita voisi lainata jostain että lapsi voisi edes kokeilla, tykkääkö hän lajista.

Vuoden säästäminen pesukoneeseen

Nykyään kaikki hänen lapsensa ovat täysi-ikäisiä, elävät omillaan ja opiskelevat. Kikka on oppinut elämään vähävaraisesti.

– Minulla on nyt töitä, mutta jos esimerkiksi pesukone menee rikki, täytyy säästää vuosi, että voin ostaa uuden.

Tänä jouluna Kikka odottaa saavansa luokseen paitsi lapsensa myös lapsenlapsia.

Hän muistuttaa muita niukkaa materialistista joulua viettäviä, että joulunakin lähimpien ihmisten rakkaus on paljon tärkeämpää kuin rikkaudet ja tavararöykkiöt.

– Olen aivan varma, että jossain on toinen Kikka lapsineen viettämässä joulua.

Studio55.fi/Piritta Palokangas


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja