Lapsi ei viiteen vuoteen sanonut sanaakaan – lopulta hammaslääkäri huomasi, mistä kiikastaa: "12 tunnin sisällä hän puhui"

2:18

Mason Motzin perhe oli jo hyväksynyt, ettei heidän poikansa kykene puhumaan. Hammaslääkärin havainto kuitenkin muutti kaiken.

Video: Näin hampaat kuuluu harjata! Hammaslääkäri Karri Åberg antoi vinkkinsä hampaiden harjaukseen Hyvää Elämää -ohjelmassa huhtikuussa 2017.

Vuosia Mason Motzin perhe oletti, ettei heidän lapsensa koskaan tule puhumaan.

Amerikkalaisella Masonilla, 6, on geneettinen oireyhtymä, joka muun muassa viivästyttää hänen kehitystään. Tilan vuoksi Masonia pidettiin nonverbaalisena, kertoo Inside Edition. Viiteen vuoteen hän ei puhunut.

Kävi puheterapiassa jo yksivuotiaana

Mason kävi puheterapiassa jo yksivuotiaana; lisäksi hänellä oli vaikeuksia nielemisen ja hengittämisen kanssa. Lopulta Masonille tuli hammasongelmia.

Äiti vei hänet useita kertoja hammaslääkäriin, mutta apua ei löytynyt. Lopulta hän löysi lääkärin, joka oli erikoistunut erityislapsiin.

Kieli oli kiinnittynyt suun alaosaan

Tohtori Amy Luedemann-Lazar otti Masonin hoidettavakseen. Kun poika oli rauhoitettu toimenpidettä varten, Luedemann-Lazar havaitsi jotakin erikoista: Masonilla oli hyvin kireä kielijänne. Lapsen kieli oli siis kiinnittynyt suun alaosaan.

Kireä kielijänne voi aiheuttaa esimerkiksi  imemisvaikeuksia, äännevirheitä sekä nielemis- ja purentahäiriöitä.

– Mason ei ollut nonverbaalinen, hän ei vain kyennyt puhumaan. Hän oli ollut puheterapiassa vuosia eikä kukaan koskaan ollut katsonut hänen kielensä alle, Luedemann-Lazar sanoo.

"Eroa on kuin yöllä ja päivällä"

Luedemann-Lazar paransi Masonin laserleikkauksella. Tulos oli lähes välitön.

– 12 tunnin sisällä hän puhui, se oli uskomatonta, äiti sanoo.

Monet muut suun alueen ongelmat poistuivat.

– Eroa on kuin yöllä ja päivällä. Hänellä ei enää ole tukehtumiskohtauksia, hän syö erilaisia ruokia.

Mason myös käyttäytyy koulussa paljon paremmin, koska saa nyt nukuttua hyvät yöunet. Poika käy edelleen puheterapiassa, mutta myös jutustelee veljensä kanssa, laulaa ja kyselee äidiltään tämän päivästä.

– Hän sanoo "hei, äiti, miten töissä meni tänään?" Silloin ajattelen, että hyvän tähden, kukas sinä olet, äiti nauraa.

– Hän on fiksu ja hänellä on niin paljon sanottavaa kaikkien noiden vuosien jälkeen, kun hän ei kyennyt kertomaan, mitä hänellä on mielessään ja sydämellään, Luedemann-Lazar sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja