0:55

Hammaslääkäri listasi ruoat, jotka pilaavat salaa hampaasi – mukana myös tuttu arkiruoka

Hammaslääkärin mukaan muun muassa sitrushedelmät ja tomaattipohjaiset pasta-ateriat eivät ole hampaidesi kannalta parasta mahdollista ruokaa.

Videolla asiantuntija kertoo, onko hedelmien ja marjojen sisältämä sokeri haitallista. 

Jokainen meistä tietää, että sokeristen virvoitusjuomien ja makeisten nauttiminen on haitaksi hampaiden terveydelle. Ei tässä kuitenkaan kaikki. Australialainen hammaslääkäri Peter Chuang haluaa muistuttaa, että monilla yllättävilläkin ruoilla voi olla negatiivisia vaikutuksia hampaidesi kunnolle.

Seuraavat kolme ruokaa saattavat tehdä hampaillesi enemmän hallaa kuin olisit uskonut. 

Sitrushedelmät

Vaikka hedelmien terveellisyydestä ei voidakaan kiistellä, hampaiden terveydestä puhuttaessa toiset hedelmät ovat parempia vaihtoehtoja kuin toiset. Lääkärin mukaan sitrushedelmät, kuten appelsiini, sitruuna, greippi, sisältävät runsaasti sitruunahappoa, joka voi aiheuttaa vihlontaa ja hammaskiilteen eroosiota. 

Chuang kannustaakin vaihtamaan sitrushedelmät vähemmän happoa sisältäviin vaihtoehtoihin, kuten banaaniin tai omenoihin.

Pasta

Vaikka pasta vaikuttaa melko neutraalilta ruoalta, tomaattipohjaisten pastakastikkeiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Miehen mukaan monet pastakastikkeet valmistetaan säilyketomaateista, jotka ovat huomattavasti tuoreita tomaatteja happamampia.

Hampaiden kannalta voi siis olla parempi suosia tuoreista raaka-aineista valmistettuja kastikkeita tai yksinkertaisesti maustaa pasta herkullisella oliiviöljyllä.

Popcorn

Happamat ruoat eivät ole ainoita, jotka ovat haitallisia hampaillesi. Chuangin muistuttaa, että kovien ja rouskuvien ruokien, popcornien, syöminen on kova rasite hampaille. Tämän lisäksi poksahtamatta jääneet maissinjyvät voivat pahimmassa tapauksessa rikkoa hampaasi.

– Erityisen haitallisia ovat sokeroidut versiot, kuten karamellipopcornit, jotka on päällystetty kovalla ja tahmealla sokerilla, Chuang kertoo.

Lähde: Dailymail

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja