Mainos

Lapseton pariskunta päätyi erikoiseen ratkaisuun – hedelmöitys isoisän avulla: riita hoviin saakka

Suomalainen pariskunta kärsi lapsettomuudesta. Kun tutkimuksissa todettiin, ettei 35-vuotias mies voi saada lapsia, pariskunta päätyi erikoislaatuiseen ratkaisuun.

Keskusteltuaan lapsettomuudesta miehen vanhempien kanssa, hedelmöitykseen päätettiin käyttää miehen 62-vuotiaan isän sukusoluja. Asiat loksahtivat kohdalleen ja pariskunnalle syntyi poika vuonna 2012.

Kaikki osapuolet päättivät, ettei pojan biologista isää paljasteta. Näin 35-vuotiaasta miehestä tuli avioliiton kautta pojan sosiaalinen ja juridinen isä.

Ero tuli

Pariskunnan rakkauteen tuli kuitenkin ryppyjä ja he erosivat.

Vanhemmat sopivat, että lapsen hoito toteutetaan vuoroviikoin. Äiti myös hoiti lasta, kun isä oli päivisin töissä.

Jonkin ajan kuluttua äiti lakkasi tuomasta poikaa isän luo tapaamisvuoroilla. Mies haki oikeudelta päätöstä huoltajuus- ja asumiskiistoihin.

Nainen laittoi vireille miehen isyyden kumoamista koskevan kanteen Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Käräjäoikeus selvitti perusteellisesti lapsen isyyskuviot, ja totesi kiistattomasti tuolloin 64-vuotiaan miehen lapsen biologiseksi isäksi.

Pirkanmaan käräjäoikeus kumosi tuolloin 37-vuotiaan miehen isyyden helmikuussa 2014. Samalla tapaamiset pojan kanssa päättyivät.

Äiti halusi lopettaa kaikki tapaamiset

Kuviot mutkistuivat entisestään, kun äiti ilmoitti, ettei suostu pojan, 37-vuotiaan miehen ja tämän isän, eli lapsen biologisen isän, tapaamisiin.

Lapsen biologinen isä vaati käräjäoikeuden tuomion jälkeen lapsen yhteishuoltajuutta itselleen ja äidille.

64-vuotias mies myös kertoi, että lapsen äidin henkinen tila ei ollut tasapainossa. Miehen mukaan hänellä oli lapsen kanssa erittäin läheinen ja lämmin suhde. Isoisän ja pojanpojan suhde.

Vuonna 2014 nainen oli muuttanut lapsen kanssa ulkomaille ja vastusti kaikkia biologisen isän vaatimuksia. Oikeuden pöytäkirjojen mukaan äidillä ei ollut tarkoitusta palata enää Suomeen.

Nainen sanoi olevansa varma, että jos 64-vuotiaalle miehelle myönnettäisiin tapaamisoikeus, hänen asemestaan oikeutta käyttäisi tämän poika. 

Käräjäoikeus tiukkana

Etelä-Savon käräjäoikeus totesi viime vuonna, että pikkupojan biologinen isä yritti oikeasti järjestää tapaamisoikeuden omalle pojalleen, joka oli ollut lapsen juridinen isä.

Oikeus hylkäsi kaikki vaatimukset lapsen huollosta, tiedonsaantioikeudesta ja tapaamisoikeudesta.

Hovi korjasi päätöstä

Asia meni hovioikeuteen 64-vuotiaan miehen valitettua käräjäoikeuden päätöksestä. Äiti vastusti edelleen kaikkia vaatimuksia.

Itä-Suomen hovioikeus katsoi viime kuussa, että biologiselle isälle voidaan myöntää huoltajalle kuuluva tapaamisoikeus ja tiedonsaantioikeus. Biologinen isä saa siis tietoja lapsen terveydenhuollosta, koulusta ja iltapäiväkerhosta. Lisäksi biologinen isä saa tavata lasta kahden viikon ajan kesällä. Tapaamisten tavan vanhemmat saavat hovioikeuden päätöksen mukaan sopia keskenään.

Hovioikeus myös määräsi äidin tuomaan lapsen Suomeen tapaamisiin. Suomessa pojan asioita hoitaa biologinen isä.

 

 

 

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.