Lapset lomalla mummolaan? "Jokainen hoitakoon itse kakaransa"

Studio55.fi kysyi lukijoiltaan viime vuonna, hoitavatko he lastensa jälkikasvua kesäisin. Suurin osa vastasi kaitsevansa pikkuisia mielellään, mutta joka mummolaan muksut eivät ole tervetulleita lomailijoita.

Studio55.fin kyselyyn osallistui 530 vastaajaa, joista noin 60 prosenttia kertoi hoitavansa mielellään lapsenlapsiaan kesäisin. Lähes 10 prosenttia vastanneista kuitenkin paljasti, että viettäisi kesänsä mieluiten muuten kuin lasten parissa.

Kolmasosa vastanneista taas ei kaitsenut lapsenlapsiaan kesälaitumilla lainkaan. Jotkut olivat kieltäytyneet kunniasta, mutta moni myös kaipasi turhaan lapsenlapsia hoidettavakseen. Lue otteita vastauksista!


En hoida. Vietän kyllä aikaa lastenlasten kanssa kesälläkin. Enempi kuitenkin vapaamuotoisesti, mökkeillen, vaunuillen ja lomaillen kylpylöissä. Ja siinä on parasta se, kun saa "kuoria kerman päältä", sillä lasten vanhemmat ovat mukana ja hoitovastuu on heillä. Ukki ja mummo vain nauttivat heidän riemustaan ja seurastaan.

MammaSavosta

Minulla ei ole lapsenlapsia. Mutta jos olisi, niin en hoitaisi. Kun omat lapset lähtevät maailmalle, niin minun työni on tehty.

Paula

Hoidan työkseni muiden lapsia, joten ei kiitos.

Lomalainen

Hoitaisin niin mielelläni, mutta minua pyydetään niin harvoin avuksi. Olen monta kertaa sanonut, että sopii melkein ihan koska vain.

Yksinäinen

En. Lapsenlapset ovat kaukana, joten vain kahden viikon kesäloman aikana, kun käyvät täällä pohjoisessa, "ehkä".

Rapu

Jokainen hoitakoon itse kakaransa, niin minäkin olen aikoinani tehnyt.

Rydman

En kehtaa kieltäytyä. Vanhemmat ovat työssään kiireisiä, joudun heitä hoitamaan lähes päivittäin. Toivoisin, että vanhemmat lomillaan keskittyisivät lapsiinsa ja viettäisivät aikaa heidän kanssaan. Kyllä sitä kahdenkeskistä aikaa ehtii viettää sitten myöhemmin.

S. Anneli

"Nykyaikana ei ymmärretä läheisyyttä"

Kyselystä selvisi, miten eri tavoin eri perheissä isovanhemmat osallistuvat lastenhoitoon. Siinä missä toisissa perheissä isovanhemmat viettivät aikaa lasten kanssa viikoittain tai vaikkapa useampia päiviä kerrallaan, toisissa perheissä apua annettiin lähinnä tarvittaessa.

Ei ole vielä lapsenlapsia. Hoitaisin vapaaehtoisesti kyllä, omaan aikatauluun sopivasti ja jos tulisi jokin äkillinen tarve. Olen lastenhoitoalalla ja haluan lomailla lapsista välillä.

Pii

Lapsenlapset ovat tärkeintä elämässä, ei niitä voi olla hoitamatta silloin, kun haluavat tulla.

Hilu

Hoidan enemmän kuin mielelläni myös muulloin kuin kesällä. Lapsi oli jo ihme ja lapsenlapsi on ihmeiden ihme, joten käytän jokaisen tarjoituvan mahdollisuuden nauttia hänen ainutkertaisesta seurastaan. Parin viikon eron jälkeen iskevät vieroitusoireet.

Mummi 67

Lapseni kunnioittavat meitä vanhempiaan niin, että kysyvät aina, että haluammeko hoitaa heidän lapsiaan, kun heillä on jotain menoja. He eivät loukkaannu, jos kieltäydymme omien menojemme vuoksi. Meillä on avoimet suhteet puolin ja toisin, ja siksi on mukava hoitaa lapsenlapsia, kun ei ole mitään pakkoa, jos ei esimerkiksi ehdi hoitamaan. Minulla on kolme lasta ja 11 lastenlasta.

Helmiina

Hoidan lapsenlapsia koko vuoden, sillä asumme samassa isossa talossa ja haluan siten auttaa heidän vanhempiaan. Aikoinaan oma äitini teki samoin.

kokoaikamummi

Itselläni aikanaan ei ollut lastenhoitoapua. Päätinkin silloin, että hoidan lapsenlapsia, jos niitä saan. Sitäpaitsi lasten kanssa on hauskaa.

maijastiina

Haluan auttaa lasteni perheitä, jotta vanhemmat voivat olla töissä, kun lasten hoitopaikat on suljettu tai kouluikäiset kesälomalla vailla hoitopaikkoja.

Ulpukkainen vm. 47

Minulla ei ole ollut isovanhempia, eikä lapsillanikaan. Koska me olemme olemassa, annamme aikaamme heille. Nautimme joka päivästä.

Anneli

Lapsenlapset ovat pieniä niin lyhyen aikaa, haluan nauttia niistä hetkistä kun kerran vielä jaksan. On myös ilo auttaa nuorta perhettä juuri silloin kun se on eniten tarpeen.

Fammu

Olen jo pitänyt yhtä heistä tänä kesänä viikon luonani. Kävimme uimassa usein. Sama lapsi käy vähintään kerran kuukaudessa viikonlopun luonani ,ja kohta alkaa pienempikin käymään koska kolmas on tulossa. Mielestäni on hauska tietää kuuluvansa lapsen sukuun ja olla aika tärkeässäkin asemassa siellä. Päiväkodissa tosin ihmeteltiin, että mitä mummi tekee kuvassa, kun oli pyydetty lasta piirtämään kuva perheestään...

No, nykyaikana ei kai ymmärretä läheisyyttä ja yhteen hiileen puhaltamista. Minä kuitenkin olen läheinen niin tyttäreni kanssa kuin tämän lastenkin, silti tuppautumatta koskaan vävyni jalkoihin. Itse asiassa käyn siellä vain pyydettäessä enkä puutu talon tapoihin mitenkään, tiskit saatan joskus laittaa koneeseen... mutta lasten kanssa olen niin kauan kuin terveys sallii!

Mimmie

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran heinäkuussa vuonna 2013.

Studio55.fi

Kuvat Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat